IT

Slik kan kroppen brukes til dataoverføring

Viser frem kommunikasjon via magnetfelter i kroppen.

Magnetfeltoverføring krever at det benyttes spoler på sender og mottaker.
Magnetfeltoverføring krever at det benyttes spoler på sender og mottaker. Bilde: Jacobs School of Engineering, UC San Diego
Marius ValleMarius ValleJournalist
6. sep. 2015 - 08:21

Ingeniører ved University of California, San Diego, har demonstrert en metode for å overføre data gjennom kroppsvev ved hjelp av elektromagneter.

Det kan i fremtiden åpne for lavenergikommunikasjon mellom enheter på kroppen, for eksempel en smartklokke og et pulsbelte.

Slike enhter kommuniserer i dag i praksis over bluetooth, som i nyere utgaver ikke er spesielt energikrevende. Det må likevel forholdsvis mye energi til for å trenge gjennom kroppsvev.

Det er et problem du kanskje selv har opplevd i praksis om du har forsøkt å høre på musikk over Bluetooth med mobilen i en lomme.

Les også: Norsk Petter Smart-duo kan gjøre om ørken til matjord på syv timer

Data over magnetfelt

Ved i stedet å bruke kroppen som overføringsmedium, kan informasjon overføres rett til enheten som skal ha den. Det åpner også for å ta i bruk flere sensorer for helseovervåkning.

En studie er gjennomført, og et proof of concept ble nylig presentert på en IEEE-konferanse i Italia. Overføringsmetoden kalles «Magnetic field human body communication», og bruker altså magnetfelt til kommunikasjon.

Systemet skal kreve svært lite energi, men i første omgang har forskerne bare demonstrert at metoden fungerer, og ikke hvor mye energi den bruker.

Til gjengjeld skal testene ha vist at det er en svært effektiv måte å overføre data på, men svært mye mindre utbredelsestap enn bluetooth, altså forsvinner lite av effekten i den elektromagnetiske bølgen underveis.

Les også: Nå skal butikkene bruke lampene i taket til å se hvor du er

Bedre sikkerhet mot avlytting

Metoden beskrives og som mye sikrere enn bluetooth, ettersom dataene ikke overføres gjennom lufta. Det skal også være slik at dataene ikke kan vandre fra én person til en annen.

Teknikken har imidlertid en noe upraktisk begrensning. Magnetfeltene må ha sirkulær geometri. Man må derfor ha en spole i for eksempel et armbånd eller et belte for å sende og motta. Det gjør at denne metoden gjerne vil fungere fint med klokker og pulsbelter, men ikke øreplugger.

Forskerne har demonstrert dataoverføring fra arm til arm, arm til hode og arm til bein. Prototypen består av koppertråd kveilet opp til spoler som festes forskjellige steder på kroppen. Data sendes mellom disse.

Magnetisk dataoverføring via kroppen sies for øvrig å ikke ha noen negative helseeffekter, siden det bare brukes lav effekt.

Les også: Hvordan avslører man mobilspionasje?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.