MOBIL

Slik fungerer multitasking

Det er faktisk store forskjeller på hvordan de forskjellige operativsystemene kjører programmer samtidig.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. sep. 2010 - 18:24

Noe av det som gjør en smarttelefon smart er muligheten til såkalt multitasking (ofte kalt fleroppgavekjøring på norsk). Det vil si at den kan kjøre flere programmer og oppgaver samtidig. Det kan kanskje virke som om dette er noe nytt, spesielt om du følger iPhones utvikling.

Selv om iPhone først nylig fikk denne muligheten er multitasking noe som har fulgt smarttelefoner siden tidenes morgen. Men hvordan det gjøres i praksis er ganske forskjellig fra operativsystem til operativsystem.

Hva er multitasking?

Vi kan enkelt forklare multitasking som mulighet for å kjøre flere programmer eller utføre flere oppgaver på samme tid. Altså at selv om du har nettleseren åpen, så kjører musikkspilleren i bakgrunnen. Du slipper da å velge om du enten vil høre på musikk eller surfe på nettet. 

Mange telefoner, selv ikke-smarttelefoner, har multitasking i en eller annen form. Den vanligste er det nevnte eksempelet, altså at musikkspilleren kan fortsette mens du gjør andre ting. 

"Ekte" multitasking er det stort sett bare PC-en din som driver med. Her kan du ha flere vinduer oppe samtidig og jobbe med flere programmer. På telefoner er dette ikke vanlig, og for det meste heller ikke ønskelig. I motsetning til på PC-en er minne (RAM) og prosessor en veldig begrenset ressurs, så det ville vært lite hensiktsmessig å ha programmene gående hele tiden. Telefonen hadde fort blitt treg.

Dette er løst på forskjellige måter, og noen operativsystemer har faktisk multitasking på samme nivå som en PC.

På de neste sidene tar vi for oss hvordan multitasking fungerer på forskjellige plattformer.

Slik fungerer det på:

Android

iOS4

Symbian^1

Windows Mobile

Andre og kommende operativsystemer

Neste side: Android »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.