T2

Slik får du musikken trådløs

MANGE MULIGHETER: Det finnes flere muligheter for deg som vil sende musikk trådløst rundt i huset. Sonos er en av dem.
MANGE MULIGHETER: Det finnes flere muligheter for deg som vil sende musikk trådløst rundt i huset. Sonos er en av dem. Bilde: Sonos
Stein Jarle Olsen
11. juli 2011 - 10:34

Utviklingen av trådløs nettverksteknologi har gitt oss en kaskade av ulike mediespillere og andre former for kabelløse produkter som skal gjøre det enklest mulig for deg å spille av musikk- eller videofilene dine andre steder i huset enn akkurat bare ved datamaskinen.

Magisk

Se for deg dette: Du sitter i sofaen, med en iPhone eller annen smartmobil i hånda. Telefonen har en applikasjon som gir deg full kontroll over alle dine hundrevis av gigabyte med musikkfiler på pc-en i etasjen over.

Du velger låt eller spilleliste, toucher raskt innom play-ikonet på mobilen, og vips har du lyd i de dyre hifi-høyttalerne i stua. Det er ikke magi, men en deilig fusjon av teknologier, og det beste er at det funker. Det trenger heller ikke koste skjorta.

Det er selvfølgelig umulig å omtale alle løsningene som finnes, men vi vil prøve å skissere de løsningene vi foreløpig har best erfaring med.

Apple

Med AirPlay kan de fleste av i-enhetene dine fungere som trådløs musikkavspiller, såfremt du har rett mottaker.
Er du allerede dypt inne i Apple-økosystemet, med musikkfilene dine organisert i iTunes og kanskje minst én iPhone eller iPad i huset, er du allerede langt på vei.

Den enkleste løsningen for deg vil sannsynligvis være å gå til anskaffelse av en såkalt Airport Express, en bredbåndsruter fra Apple med egen lydutgang, som lar deg koble ruteren sammen med stereoanlegget, og derav spille av musikk fra alle PC-er og Mac-er på nettverket som benytter seg av iTunes, i tillegg til fra iPhone og iPad.

Det fine med de to sistnevnte er at også Spotify-applikasjonen støtter såkalt AirPlay, som Apple kaller sin løsning.

Les også: Synology med Airplay-støtte

Spotify

Har du betalt abonnement fra Spotify, betyr det at du i praksis har tilgang til 10 millioner musikkspor på stereoanlegget. Det er uslåelig om du har fest og vil være DJ selv, med full kontroll fra mobilen trådløst til anlegget.

Airport Express-løsningen er også utvidbar med flere rutere, om du for eksempel har flere stereoanlegg. Du kan gi hver av boksene eget navn, slik at du alltid vet hvilken du sender musikk til, og det er mulig å sende til flere samtidig, om du vil fylle hele huset med musikk.

Apple har også ett alternativ til, men dette er egentlig ikke tilgjengelig i Norge. Apple TV støtter nemlig også AirPlay, men gir også muligheter for videostreaming og også videoleie om du har amerikansk iTunes-konto.Billig og brukervennlig

Apples AirPlay-løsning har ett punkt som trekker det ned, og det er at det benytter det “vanlige” trådløse nettet, som er relativt utsatt for interferens fra for eksempel mikrobølgeovner og en del andre elektriske artikler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Løsningen er likevel svært brukervennlig, lydkvaliteten god, og den krever ingen stor investering om du allerede har Apple-produkter i porteføljen. Airport Express koster 750 kroner, Apple TV 99 dollar i USA.

Det ryktes for øvrig at Apple kommer med en ny Airport Express innen kort tid, så det kan kanskje være lurt å vente litt om du planlegger en investering.

Audio Pro

Audio Pro har spesialisert seg på trådløs musikk. WF100 er deres mest grunnleggende produkt. Mats Eriksson
Den svenske hifi-leverandøren Audio Pro har valgt å satse hardt på trådløse løsninger, og har etter hvert en brukbar portefølje av ulike produkter.

Det mest grunnleggende produktet i serien til Audio Pro er sender- og mottaker-settet WF100. Det består av to små USB-pinner – en du plugger i PC-en og en i forsterkeren din. Om forsterkeren ikke støtter USB, kan du selvfølgelig også bruke minijack.

Audio Pro-settet oppretter et eget, dedikert nettverk, slik at du ikke trenger å forholde deg til ditt vanlige trådløse nett i det hele tatt.

Rekker langt

Rekkevidden er mellom 20 og 50 meter innendørs, avhengig av hvor mange og hvilken type vegger du har, og WF100 har også egen digital-til-analog-konverter (DAC), som i praksis tar over for lydkortet i PC-en din, slik at du i de fleste tilfeller får bedre lyd ut av stereoanlegget ditt.

Du plugger den i, velger hvilken sone den skal spille på (støtter opptil tre, slik at du kan ha tre mottakere spredt rundt i huset), og så funker det. Veldig, veldig brukervennlig. Parret med en fjernkontroll-app på smartmobilen, f.eks. Remote til iPhone eller Android, har du også full kontroll fra “hvor som helst” i huset.

Les vår test: De beste digitalkonverterne

Høyttalere

Om du ikke allerede har et stereoanlegg, leverer Audio Pro også flere aktive høyttalere med innebygd trådløs mottaker. Her kobler du til strøm, og så kan du ha lyd nærmest hvor som helst.

God lyd, også, var vår oppfatning da vi TEST: Audio Pro LV2 , og løsningen har også den fordel at Spotify og hva som helst annet som gir fra seg lyd fungerer umiddelbart.

WF100-settet koster 2000 kroner, en ekstra mottaker 1000 kroner og høyttalere med mottaker innebygget fra cirka 4000 kroner.

TEST: Audio Pro LV2

Sonos

Sonos har lenge vært ledende på trådløs musikk, men har i det siste fått sterk konkurranse fra billigere og enklere løsninger. Sonos
Sonos er sannsynligvis løsningen for de noe mer viderekomne, og er mest aktuelt for større boliger, ettersom det er utvidbart opp til hele 32 soner.

Som Audio Pro benytter Sonos et eget, dedikert nettverk til å spre musikken din, men Sonos tar det hele et steg lenger ved at hver Sonos-spiller forsterker det trådløse signalet og øker rekkevidden til systemet, såkalt mesh-nettverk.

Les også: Nå får du Spotify i hele huset

Sonos tilbyr en rekke ulike løsninger – spillere med innebygget mottaker og mottakere både med og uten egen forsterker.

Sonos leverer også egne app-er til iPhone og Android, som gir deg trådløs kontroll over det hele.

En Sonos S5-høyttaler med innebygget mottaker koster 3200 kroner, og i tillegg må du ha en såkalt ZoneBridge for å få det hele trådløst. Denne koster 900 kroner.Andre alternativer:

Logitech Squeezebox:

Om du ikke har så store krav, kan Logitechs såkalte Squeezebox være et alternativ.

Den støtter riktignok ikke Apples Airplay, men gir deg likevel full tilgang til musikksamlingen på opptil flere pc-er, har internettradio og selvfølgelig en tilhørende smarttelefon-app. Squeezebox Radio fås fra under tusenlappen.

B&W Zeppelin Air:

Bowers&Wilkins’ futuristiske Zeppelin-høyttaler er lansert i en ny utgave med støtte for Airplay.

Anmeldelsene har vært svært gode, og Air kan fint fungere som fullblods stereoanlegg om du bare har et middels til lite rom å fylle. Zeppelin Air koster 5.000 kroner.

Nye Zeppelin tar av

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.