T2

Slik får du lydbok på mobilen

GUIDE: Sjekk ut disse tjenestene.

Det er mange måter å få lydbøker på mobilen. Du kan både strømme som i Spotify eller kjøpe til stykkpris. Mange bøker er også gratis.
Det er mange måter å få lydbøker på mobilen. Du kan både strømme som i Spotify eller kjøpe til stykkpris. Mange bøker er også gratis. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
17. aug. 2014 - 10:25

Det er nok mange av oss som gjerne skulle hatt tid til å lese flere bøker. Med alle hverdagens gjøremål er det kanskje ikke tid til å sette seg ned med en god bok.

Derfor er lydbøker ganske lurt, siden du kan «lese» mens du for eksempel kjører bil, sitter på toget eller vasker huset.

Med mobilen din er det enklere enn noen gang å lytte til lydbøker.

Mens du før måtte kjøpe en lydbok og laste den ned til mobilen eller MP3-spilleren din, eller kjøpe en CD for den saks skyld, kan du nå strømme dem. Omtrent som Spotify for bøker, altså.

LES OGSÅ: Spotify-brukere med iOS kan endelig søke i frakoblet modus

Strømming eller nedlasting

Ikke at strømming er den gjeldende modellen for alle. De fleste tjenestene tar fortsatt stykkpris, men tilbyr til gjengjeld et stort utvalg.

Hvilken løsning som fungerer best for deg kommer antakelig an på hvor mange lydbøker du hører i måneden.

Er du storforbruker er en løsning som lar deg strømme, eller en tjeneste som gir deg en bok eller to i måneden til en lav pris gjerne det beste.

Om du bare av og til hører en lydbok, er det kanskje best å kjøpe lydbøker enkeltvis. Da kan også en gratisløsning være et strålende alternativ.

Vi har sett på noen løsninger som er gratis, lar deg strømme for en fast pris, eller betale stykkpris.

LES OGSÅ: Sitter som støpt mens du trener

Storytel tilbyr bøker etter «Spotify-modellen». Altså kan du høre så mye du vil for en fast månedlig pris.
Storytel tilbyr bøker etter «Spotify-modellen». Altså kan du høre så mye du vil for en fast månedlig pris.

Storytel: Bokstrømming på norsk

Pris: 169 kroner i måneden, første to uker gratis

Funksjoner: Nedlasting, ubegrenset strømming

Plattform: Nettleser, Android, iOS

Storytel er en ny strømmetjeneste for lydbøker. Den er et samarbeid mellom Cappelen Damm og den eksisterende svenske strømmetjenesten Storytel.

Utvalget er ikke det aller største, men i skrivende stund er det 12581 titler tilgjengelig. Andre store norske forlag som Gyldendal og Aschehoug er ikke tilstede i tjenesten. I alle fall ikke ennå.

Det er uansett mulig å lytte til en mengde norske bøker. Svenske og engelske titler finnes også i tjenesten.

Prisen er ikke direkte avskrekkende heller. For eksempel koster det omtrent 350 kroner å kjøpe lydboken «Halvbroren» av Lars Saabye Christensen fra en bokhandel på nett. Den samme boken finnes i lydbokbiblioteket til Storytel.

Samme bok og tusenvis av andre til nesten halve prisen, med andre ord.

Verdt å få med seg er at Storytel tilbyr e-bøker i samme tjeneste, og dette er inkludert i månedsprisen. Foreløpig er dette kun en mulighet på iOS-appen.

LES OGSÅ: Amerikansk bokhandel vil selge norske e-bøker

Vi har prøvd appen på Android, og syns den fremstår som enkel og grei å bruke. Du søker opp de bøkene du er interessert i, og legger dem i en «bokhylle». Herfra kan du finne igjen alle bøkene du har lagret. Når du stopper avspillingen, vil spilleren huske hvor du slapp.

Det er også mulig å laste bøkene ned til mobilen, slik at du kan lytte uten å belastes for datatrafikk. Det er også mulig å lytte fra nettsidene til tjenesten.

Mer info: Storytel.no

Audible er en tjeneste levert av Amazon.com, og har et enormt utvalg av bøker. I hovedsak er disse på engelsk.
Audible er en tjeneste levert av Amazon.com, og har et enormt utvalg av bøker. I hovedsak er disse på engelsk.

Audible: Gigantutvalg på engelsk

Pris: Fra 93 kroner i måneden (14,95 USD), inkluderer én bok i måneden, første måned gratis

Funksjoner: Nedlasting

Plattform: Nettleser, Android, iOS, Windows Phone

Det beste utvalget av engelskspråklige lydbøker får du dersom du er villig til å betale stykkpris. Det er imidlertid ikke særlig dyrt.

Audible er en del av giganten Amazon.com, og har dermed et enormt utvalg av engelskspråklige bøker. Til gjengjeld er det garantert at du finner noe du vil høre på, enten det er skjønn- eller faglitteratur, da det er over 150 000 titler tilgjengelig.

LES OGSÅ: Slik skal Amazon ta opp mobilkampen med Apple

Dette er en abonnementstjeneste som koster fra 93 kroner i måneden. Det inkluderer én ny bok hver måned. Du kan laste ned en hvilken som helst lydbok fra biblioteket, uansett pris.

Du kan også abonnere på to bøker i måneden for 142 kroner (22,95 USD). Om du ikke laster ned en bok en måned, overføres dette kjøpet til neste. Det er greit å få med seg at du maksimalt får beholde seks måneders kjøp (credits), så om du ikke kjøper en bok på et halvt år går pengene til spille.

Alternativt kan du gå for årsabonnement, som gir deg 12 eller 24 lydbøker for henholdsvis 924 kroner (149,5 USD) og 1418 kroner (229,5 USD). Med disse abonnementene kan du laste ned bøkene når som helst.

Det er også mulig å kjøpe bøker uten å være abonnent, men da betaler du full pris. Bøker du kjøper utenom de inkluderte går også for full pris.

Om du sier opp abonnementet beholder du tilgangen til bøkene du har kjøpt. Disse kan du senere laste ned til mobilappen selv om du ikke har hatt et aktivt abonnement på lenge.

Appen får du på alle de store plattformene, og den er ganske selvforklarende. Du logger deg inn med brukernavnet ditt, og laster ned de bøkene du eventuelt har kjøpt fra Audible. Du kan også kjøpe bøker rett i appen om du ønsker. Merk deg at bøkene må lastes ned til mobilen din, men du kan begynne å høre på dem så snart du har satt i gang nedlastingen.

Vil du prøve ut tjenesten er første måned gratis.

Mer info: Audible.com

Librivox er en lydboktjeneste som tilbyr gratis bøker til alle.
Librivox er en lydboktjeneste som tilbyr gratis bøker til alle.

Librivox: Gratisalternativet

Pris: Gratis

Funksjoner: Strømming, nedlasting

Plattform: Nettleser, Android, iOS, Windows Phone

Det er også tjenester som gjør det mulig å lytte til lydbøker gratis. Felles for disse er at de stort sett bare tilbyr såkalte «public domain»-bøker, altså bøker som er utenfor opphavsretten.

Den kanskje best kjente tjenesten er Librivox, som tilbyr bøker på en rekke språk (men ikke norsk). Det kan dog være en gyllen mulighet for endelig å få med seg klassikere av Mark Twain, Jane Austen, Charles Dickens, Oscar Wilde og andre store forfattere.

LES OGSÅ: 10 nyttige apper til ferien

Librivox har apper for de store plattformene. Vi har prøvd Android-utgaven, som i praksis fungerer som en enkel mediaspiller. Du kan søke etter sjangre, forfattere og annet. Appen lar deg lagre bøker, og husker hvor du sluttet å lytte sist.

Mer info: Librivox.org

Om du vil ha norske lydbøker kan du kjøpe disse til stykkpris hos en nettbokhandel.
Om du vil ha norske lydbøker kan du kjøpe disse til stykkpris hos en nettbokhandel.

Bokhandlerne

Vi har for øvrig ikke glemt at bokhandlere også selger lydbøker på nett. Ett eksempel er Lydbokforlaget, som tilbyr en egen app du kan kjøpe lydbøker gjennom. Som hos de andre nettbokhandlerne betaler du stykkpris for bøkene, fra en neve tikroninger for lydbøker på tilbud, til 300 kroner for nyheter.

Slike løsninger er ikke de billigste, men de gir deg det største utvalget norske lydbøker.

LES OGSÅ:

Slik får du mye skylagring helt gratis

Tre tjenester du bør slutte å betale for

25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

25 smarte tips og triks til iPhone

Dette merket betyr bedre trådløs lyd  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.