FTLYDBILDE

Slik får du full trøkk i stua

30. okt. 2007 - 21:45

Det er ikke mange som snakker om stereoanlegg lenger. Nå skal det være hjemmekinoanlegg med surroundlyd.

For utenforstående høres det kanskje ut som det dreier seg om å sette en filmfremviser på stuebordet og trekke for gardinene, men med hjemmekino mener de fleste selve lydanlegget. Og her holder det ikke med to høyttalere. Du skal omsluttes av lyd.

TV-uavhengig

Du skal høre at skurkebilen kommer bak fra venstre kjører gjennom hodet ditt og ut foran til høyre. Det skader selvfølgelig ikke at du har en riktig feit flat-TV eller kanskje enda bedre en projektor, men du skal også få den samme lydopplevelsen med den gamle hytte-TV-en, selv om hjerteklappen sikkert litt mer moderat.

Det er jo slik at musikk er best på CD. CD-ens etterfølger, med flerkanalslyd har aldri slått gjennom. DVD-Audio og SA CD, hvis du har hørt om dem, kan tilby fantastisk lyd, men har druknet i standardkampen mot hverandre. Pluss det faktum at mp3-bølgen skyllet over oss i form av iPoder og mobiltelefoner. Møkkalyd, sier puristene, men hvem kan vel argumentere med hordene som gir bengen i de akustiske yppersteprestene.

Hold hodet kaldt

Men for dem som skal fylle stua med lyd, her er noe å tenke på:

Siste skrik i surroundanlegg forenkler livet ditt med tanke på formater, kabler og oppsett. Da er det selve hjernen vi tenker på. Den sørger for å hente inn signaler fra boksene du bruker til å underholde deg og resten av familien, og den leverer fra seg lydsignaler til alle høyttalerne og bilde til TV-en når det er aktuelt.

En slik moderne underholdningssjef har to viktige roller. For det første administrerer den alle de ulike signalene du har tenkt å fôre den med, enten det er CD-spilleren, DVD-en, kanskje snart blålaserspilleren, TV-dekoderen eller spillkonsollet og kanskje til og med LP-spilleren. Det betyr at den må ha en anselig mengde med plugger på baksiden, men her er det faktisk slik at jo flere jo bedre.

Og for det andre produserer den noe fornuftig av alt den suger i seg av signaler. Er det bilder det dreier seg om så er det HDMI som er dagens standard. Og siste generasjon av smarte surroundanlegg sørger for å konvertere alle signalene uansett hvilken form de kommer inn på til HDMI, som moderne TV-er liker best.

Lyd

Lyden er den viktigste jobben til en slik boks og det er kanskje her de skiller seg mest fra hverandre også. Mange av disse boksene har også en innebygget FM-radio og da kalles de ofte for en ”receiver”. De aller billigste som du får fra et par tusen gjør en grei jobb på Dolby Digital i 5.1, altså fem lydkanaler og en subwoofer (buldrebass). Aller helst bør den ha DTS – Digital Theatre System som er et mindre komprimert og anerkjent bedre lydsystem.

Dobler du prisen får du gjerne et system som har Dolby Digital EX og DTS ES, som er mer moderne 6.1-formater med en ekstra bakkanal i midten for enda bedre flerkanalopplevelse. Nyere anlegg har enten 6.1 eller 7.1 eller begge for de som ønsker å botre seg i kanaler.

Likevel er det verd å merke seg at når det kommer til CD-samlingen, hvor lyden skal gjengis i stereo i bare to av høyttalerne, er det ikke alle anleggene som duger og lyden vil neppe passere trente ører med ståkarakter. Skal du ha en som kan spille både i to og i mange høyttalere bør du nok sjekke ut stereogjengivelsen og bruke noen ekstra kroner på boksen.

Vil du ta høyde for fremtiden så husk at blålaserformatene HD-DVD og Blu-ray lanserer to nye HD lydformater, Dolby True HD og DTS HD, som gir en fantastisk 7.1 kanals lyd med digital lydoverføring via HDMI 1,3a. Merk også at nye HDMI 1,3a kan overføre fjernkontroll-kommandoer fra receiveren til for eksempel TVen og det er jo greitt når stuebordet flyter over av fjernkontroller.



Høyttalere

Det enkleste, og kanskje også det billigste, er selvfølgelig å kjøpe et anlegg med høyttalere inkludert.

Men det er ikke nødvendigvis det beste. Fagfolk hevder at de som lager elektronikk, som Sony, Pioneer, Panasonic, Denon og andre ikke nødvendigvis er like flinke til å lage høyttalerne. Det er det andre som gjør bedre og her er det utrolig mye å velge mellom i alle prisklasser, og her er det nesten for mye å velge mellom.

Noen har sågar to, eller til og med en høyttaler hvor produsenten påstår at du får virtuell surroundlyd. Tja. Ørene er jo forskjellige, men det å gjenskape bak og sidelyd fra en fronthøytaler. Det er tilnærmet magi. Sunn skepsis er alltid godt å ha.

En grunn til å velge en integrert pakke kan være om du vil redusere kabelmengden og gå for trådløse høyttalere. De må riktignok kobles til strøm, men stikkontakter er som regel tilgjengelig rundt om i stua og gir mye kortere ledninger enn vanlige høyttalerladninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.