T2

Slik får Beats deg til å tro at kvaliteten er høyere enn den er

Bruker et enkelt triks for å heve inntrykket.

Beats Solo2 koster omtrent 1500 kroner i butikken. Hvor mye tror du delene koster? Foto: Beats Electronics
Beats Solo2 koster omtrent 1500 kroner i butikken. Hvor mye tror du delene koster? Foto: Beats Electronics
Marius ValleMarius ValleJournalist
20. juni 2015 - 07:00

Den nylig Apple-oppkjøpte produsenten av lydutstyr for forbrukermarkedet, Beats Electronics, lager noen av markedets mest populære hodesett.

Deres Beats by Dr. Dre-hodesett har tross høy pris blitt et relativt vanlig syn på gata. Skal du ha et hodesett av varianten Studio 2.0 må du ut med over 2000 kroner.

En skulle tro den høye prisen skyldes dyre komponenter, men en artikkel på Medium.com ført i pennen av prototypeingeniør Avery Louie demonstrerer at det ikke nødvendigvis er tilfellet.

Han har plukket fra hverandre et Beats Solo HD-hodesett, som til omtrent 1500 kroner rett nok er en av de billigere modellene.

Stor test av hodetelefoner: Vi tester ni hodetelefoner

Svært billige deler

Stort sett alle delene er laget av sprøytestøpt plast, og det viser seg at vekten i hodesettet stort sett kommer fra metallvekter som er plassert i det. En tredel av vekten er disse metalldelene, ifølge artikkelen.

Delene har ifølge Louie ingen annen funksjon enn å legge til vekt.

Det er spart alle mulige steder i produksjonen. For eksempel er ikke metalldelene tilpasset hver side av hodesettet, men er identisk på begge sider.

Det skal dog sies at det godt kan tenkes at metallvekter i hodesett ikke er et triks Beats Electronics har funnet på selv. For alt vi vet er det et vanlig triks.

Videre er det ikke helt bortkastet å legge til ekstra vekt, ettersom det vil få hodesettet til å sitte bedre på hodet.

Delen i hodesettet som er dyrest å produsere, er plastdelen som holder øreklokken til hodebøylen. Denne krever produksjonsutstyr med høy presisjon.

Les også: Disse høyttalerne kan du ta med deg på stranda

Esken er dyreste del

Videre er det i svært stor grad brukt lim i stedet for skruer, ettersom det gjør produksjonen billigere.

Høyttalerene er angivelig heller ikke av noen spesiell kvalitet, men beskrives som generiske, og har en estimert pris på 1,8 dollar (14 kr) stykket.

Den dyreste delen antas å være esken som hodesettet leveres i, med en estimert pris på 4 dollar (31 kr).

Regnet sammen, estimeres prisen på alle delene å koste 16,89 dollar (132 kr). Da er ikke arbeid eller frakt regnet inn. Siden Beats-hodesettene produseres i Kina, er antakelig ikke timeprisen veldig høy.

Det ligger dessuten mer enn bare produksjonskostnader i prisen du betaler for produktet. Markedsføring er en svært stor utgift, og utviklingen av selve produktet er også bakt inn i prisen.

Det er dermed ingen overraskelse at delekostnadene er langt lavere enn det du betaler. I dette tilfellet er utsalgsprisen omtrent 11 ganger høyere enn deleprisen.

Delene til en iPhone 6 koster til sammenligning 200 - 250 dollar (1550 - 1950 kr), mens utprisen starter på rundt 6500 kroner. Apple har, med en utsalgspris fire ganger høyere enn deleprisen, betydelig mindre margin på iPhone enn de har på et Beats Solo-hodesett.

Vi åpnet iPhone 6: Vi åpnet iPhone 6: Overraskende enkelt  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.