T2

Slik er Sonys nye flaggskip

Kjappere og bedre. Vi har prøvekjørt Xperia Z2.

Marius ValleMarius ValleJournalist
24. feb. 2014 - 14:22

Sony startet Mobile World Congress i Barcelona med å lansere både ny telefon og nytt nettbrett i Xperia Z-serien. De nye produktene heter begge Z2.

Det kan virke som om Sony har dårlig tid, for det er ikke mer enn et halvår siden de lanserte Xperia Z1, og et år siden de lanserte Xperia Z.

Det går unna i høyt tempo hos den japanske produsenten, og det må det nesten gjøre dersom de skal klare å måle seg med Samsung og Apple i mobilmarkedet.

LES OGSÅ: Tre Nokia-modeller med Android

Dette er nytt

Det skal store oppgraderinger til for å friste de som nettopp kjøpte seg Xperia Z1 til å oppgradere igjen. Selv om mye er nytt her, er det ikke forskjellene enorme.

Sony har for eksempel kjørt samme kamera i Z2 som står i Z1 og Z1 Compact.

LES OGSÅ:

Test av Sony Xperia Z1

Test av Sony Xperia Z1 Compact

Ny skjerm

Det er uansett en gledelig nyhet, da dette er et av de bedre kameraene på markedet.

Det som er nytt er skjermen. Den har vokst med 0,2 tommer.

Til tross for dette er Z2 tynnere og lettere enn Z1, men også noe lengre. En sak som er tydelig er at Sony har jobbet med å fylle mer av fremsiden med skjerm. Det tar seg godt ut.

Mens vi snakker om skjermen: Sony har kvittet seg med plastfilmen foran glasset, og godt er det.

Vår erfaring har vært at den blir ripete bare man tenker på å putte telefonen i lomma. Det er heller ikke slik plastfilm på baksiden av telefonen, som som før er dekket med glass.

Det er nesten ikke mulig å se det, men helt i toppen ved det grønne lyset sitter en frontmontert høyttaler. Det sitter en tilsvarende nederst på telefonen. Altså gir Z2 deg stereolyd rett i fleisen. Foto: Marius Valle
 

På fremsiden av telefonen er det nå stereohøyttalere. Naturlig nok, får vi nesten si, for etter at vi ble kjent med HTC One har vi virkelig savnet høyttalere som peker mot oss, og ikke fra oss på telefoner med store skjermer laget for å se video med.

Telefonen er som før vanntett, og har et chassis i ett stykke aluminum. Men du må passe på at lukene foran USB-, minnekort- og SIM-kortsporene er lukket.

Under panseret finner vi Qualcomms nye systembrikke Snapdragon 801. Denne ble lansert i dag, og er kort sagt en litt kjappere variant av Snapdragon 800, som står i Z1. Prosessoren tikker på 2,3 GHz, og grafikkbrikken skal også ha blitt raskere.

Arbeidsminnet er økt til 3 GB. Forgjengeren hadde 2 GB. Lagringsminnet er som før 16 GB, men du kan bygge ut med minnekort.

Batteriet har ellers fått en kapasitet på 3200 mAh, altså 200 mAh mer enn på Z1.

Sony har også oppgradert til Android 4.4.2.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 4.4

Kameraet er det samme som på Xperia Z1, og har dermed 20,7 megapikslers oppløsning. Foto: Marius Valle
 

Slik er Sony Xperia Z2

Selv om dette er en ny telefon, ligner den veldig på sine to forgjengere. Så like er de, at ser du de ikke side ved side er det litt vanskelig å se at dette er en ny telefon. Det er selvsagt ikke negativt, da vi liker designen til Sony veldig godt.

Noen store forskjeller er det heller ikke å spore i menyene. I alle fall ikke før vi begynner å lete. Sony har for eksempel integrert sin strømmetjeneste Music Unlimited inn i musikkspilleren Walkman.

Dermed kan du finne "all verdens" musikk bare ved å åpne musikkspilleren på telefonen. Det kan kanskje være det som skal til for å friste brukerne vekk fra Spotify og Wimp, uten at vi skal påstå at vi så veldig grundig på akkurat denne funksjonen.

Sonys øreplugger har mikrofoner for støyfjerning integrert. Selve støyfjerningen tar telefonen seg av. Foto: Marius Valle
 

En veldig stilig mulighet her, er at det er mulig å kjøpe øreplugger med støyfjerning integrert. Programvare på telefonen håndterer støyfjerningen, slik at du kan skru dette av og på når du hører på musikk.

Du kan også velge forskjellige profiler for dette, slik at støyfjerningen er bedre tilpasset miljøet du er i, enten du sitter på en buss eller du tar flyet.

Vi testet ut denne funksjonen, og ble imponerte over hvor bra det fungerte. Bare at man slipper å tenke på å måtte lade hodesettet for at støyfjerningen skal fungere, er svært positivt i seg selv.

LES OGSÅ: TEST: Polk Ultrafocus 8000 hodetelefoner

Kameraet kan ta video i høyhastighet, og du kan filme i 4K-oppløsning. Foto: Marius Valle
Kameraet kan ta video i høyhastighet, og du kan filme i 4K-oppløsning. Foto: Marius Valle

Flere funksjoner i kameraet

Kameraet har fått noen nye funksjoner. Det er nå mulig å ta video med 120 bilder i sekundet, slik at du kan spille dem av i med hastighet. Oppløsningen er dog begrenset til 720p.

Sony har ikke begrenset seg når det kommer til vanlig videoopptak, da telefonen tar video i 4K-oppløsning. Det har kanskje ikke så mye å si om du ser på videoene på mobilen, men spiller du dem av på en 4K-TV blir de trolig skarpe og fine. Men det har vi altså ikke testet.

Kameraet er for øvrig kjappere enn det meste - akkurat som før.

Selv om skjermen er litt større, er oppløsningen den samme som før, altså 1920 x 1080 piksler. Men den ser skarpere og mer livlig ut enn på Z1, takket være Sonys skjermteknologi.

Siden plasten foran skjermen er borte er det også svært god innsynsvinkel her. Vi sitter alt i alt igjen med et godt inntrykk av skjermen etter vårt første møte med den.

Menysystemet er det samme som på forgjengerene, men Sony har oppgradert til Android 4.4. Foto: Marius Valle
 

Bedre over hele linja

Og selv om telefonen ikke er så ulik sine to forgjengere i utseende, er det bare positivt at Sony har funnet plass til mer skjerm, fjernet plasten og holdt vekten nede. Xperia Z2 ser ut og føles som et premiumprodukt.

Det er de mange bekker små som danner stor å her. Det hele kuliminerer i en toppmodell med flott skjerm, sprek maskinvare, og god brukeropplevelse generelt.

Alt i alt er dette en telefon vi ser frem til å bli bedre kjent med når den kommer. Det skal skje i april, og vi regner med at den i likhet med Sonys tidligere Xperia Z-modeller skal høre til i øvre del av prissjiktet.

LES OGSÅ:

Huawei mener alvor med mininettbrett

«Radiolampe» skal fikse innendørsdekningen

Sonys nye flaggskip tar 4K-video  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.