MOBIL

Slik er Samsungs projektor-mobil

MWC 2012: Vi har sett nærmere på Samsung Galaxy Beam.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. mars 2012 - 18:00

Dagen før Mobile World Congress tok til lanserte Samsung sin nye projektor-mobil Galaxy Beam. Selv om denne telefonen er ganske nyskapende i seg selv er den ikke det første forsøket Samsung gjør på å lage et slikt produkt. Allerede under Mobile World Congress i 2010 viste de frem Galaxy Beam I8520, som hadde tilsvarende funksjonalitet. 

Den nye modellen kommer imidlertid til Norge, noe som gjøre den lagt mer interessant.

En vanlig Android-mobil

Vi snakker her om en ganske så vanlig Android-telefon - faktisk så vanlig at den kjører Android 2.3, og ikke den nye Android 4.0. Som vanlig har Samsung funnet frem sitt eget menysystem TouchWiz og lagt på toppen. I det store og hele føles Galaxy Beam som en hvilken som helst annen Android-telefon fra Samsung i bruk.

Skjermen er fire tommer stor, og har oppløsningen 480 x 800 piksler. Det er snakk om en vanlig LCD-skjerm.

Prosessoren under panseret er en tokjerne med 1 GHz. Arbeidsminnet er oppgitt til 768 MB. Videre har telefonen 8 GB lagringsminne og plass til Micro-SD-minnekort. 

Galaxy Beam har kamera med fem megapiksler og fotolys, og et frontkamera med 1,3 megapiksler.

Tre timer projektorbruk

Batteriet har en kapasitet på 2000 mAh, noe de hevder vil sette telefonen i stand til å projisere i omtrent tre timer. Alt sammen er pakket inn i en telefon som er 1,2 cm tykk og som veier drøyt 145 gram.

Det er først og fremst projektoren som gjør Beam interessant. Denne har en lysstyrke på 15 lumen, og kan vise et bilde på 50 tommer. Oppløsningen er imidlertid ikke all verden: 640 x 360 piksler. 

Du kan altså ikke forvente HD-kvalitet på bildene du skyter ut av telefonen.

Vårt inntrykk er likevel at bildet blir ganske så bra, men at rommet du viser dem i må ha veldig dempet belysning for at bildet skal bli tydelig. Altså er ikke dette en projektor som vil egne seg bra til å vise frem bilder utendørs.

Ikke at dét er tanken heller, for å understreke det med en gang.

Mens du projiserer kan du stille fokus ved å bruke volumtastene på siden av telefonen. Du kan snu bildet som skytes ut ved å trykke på en tast på siden av telefonen slik at du kan veksle mellom landskaps- og portrettvisning.

Speiler skjermbildet

Det som er lurt her er at projektoren kan vise det samme som du ser på skjermen. Altså får du full speiling av innholdet ditt, slik at du kan vise nettsider så vel som bilder og spill. 

Projektorlampen skal holde 20 000 timer før den eventuelt må skiftes ut. Eller etter 18,3 år dersom du bruker den tre timer daglig, eller 2,3 år om du bruker den konstant. Med andre ord kommer den til å holde hele telefonens levetid.

Vi fikk anledning til å kjenne litt på telefonen, som i og for seg føles både litt tjukk og tung, men ikke i overkant heller. Vi registerer for øvrig at telefonen ikke kjennes spesielt varm selv om den lyste en god stund mens vi brukte den.

Så er spørsmålet hvor lenge projektorlampen vil holde dersom du mister telefonen i bakken.

Det fikk vi nesten svar på da vi kjente på Beam. Vi unngikk med nød og neppe å miste den i gulvet, og vips så fikk vi ikke lov til å holde den lenger.

Men vi tør anta at Samsung har tatt høyde for at dette er noe som skjer med mobiltelefoner.

For spesielt interesserte

Vi kan oppsummere Galaxy Beam som en spennende ny telefon som kommer til å trekke til seg en smal gruppe kjøpere. For er du ikke opptatt av å ha projektor på mobilen kommer ikke dette til å være en interessant modell. Men for riktig bruker kan dette være en kul liten sak. 

Den gjør det lett som en plett å dele video og bilder med andre, og kan være en smart dings å ha med seg på tur. Du kan for eksempel ta med deg film og se på hotellrommet.

Eller du kan gjeninnføre det beryktede lysbildeshowet fra forrige århundre, og kjede venner og familie til døde ved å vise frem feriebildene dine. Mulighetene er uendelige.

Galaxy Beam kommer i salg i Norge i sommer, og skal koste rundt 4000 kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.