MOBIL

Slik er Samsungs nye superbrikke

Exynos 5 Dual har prosessor og grafikk som skal sørge for at kommende telefoner går som olja lyn.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. aug. 2012 - 12:01

Samsung har lansert sin neste systembrikke i Exynos-serien. Mens dagens heftigste heter Exynos 4, får den nye navnet Exynos 5. Systembrikken har modellnummer 5250, og har egentlig vært kjent en god stund. Men nå er den altså defintivt ute av sekken og alle spesifikasjoner er kjent.

Den første brikken de har vist frem er Exynos 5 Dual, som er en variant med tokjerneprosessor. Det er ventet at det vil komme varianter med flere prosessorkjerner.

Første med Cortex-A15 og Mali T604

Exynos 5250 har fått en tokjernet Cortex-A15-prosessor som kjører på inntil 1,7 GHz. Den har også fått grafikkprosessoren Mali T604. Dette er neste generasjon grafikkprosessor, som erstatter Mali 400-grafikkprosessoren som blant annet er brukt i Samsung Galaxy S II og S III.

Exynos 5 blir den første systembrikken med Cortex-A15, og dessuten den første med Mali T604. Her får du altså neste generasjon prosessor og grafikkprosessor.

LES OGSÅ: ARM klare med nye grafikkprosessorer

Skal vi tro Samsung gir dette noen markante ytelsesforbedringer sammenlignet med dagens Exynos 4-systembrikker. Prosessoren skal blant annet ha 40 prosent høyere ytelse enn Cortex-A9-prosessor. Grafikkprosessoren er i stand til å drive skjermoppløsninger på inntil 2560 x 1600 piksler.Sammenligning av minnebåndbredden på Exynos 5 Dual og tidligere Exynos-brikker.

Minnet har en båndbredde på 12,8 GBps besørget av en løsning med toporters 800 MHz LPDDR3-minne. Dette skal sørge for at brikken uten problemer klarer å kode og dekode video med 1080p-oppløsning - også i 3D, noe som i praksis betyr avspilling og opptak av 1080p-video med 60 bilder i sekundet.

Videre støtter brikken OpenGL ES 3.0. Den har også OpenCL 1.1 full profile, som kort fortalt betyr at programvareutviklere kan utnytte grafikkprosessoren også til å utføre oppgaver som tidligere bare applikasjonsprosessoren kunne gjøre.

Støtter trådløs skjerm

En interessant nyhet er at brikken åpner for Wi-Fi Display. Det vil si at du kan koble til en skjerm trådløst over Wi-fi. Dette kan for eksempel være en TV som støtter dette. Det er mulig å overføre inntil 30 bilder i sekundet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Det er også lett å la seg begeistre av støtten for USB 3.0, noe Exynos 5 er først ute med å integrere i en systembrikke. Dette vil si at overføringshastigheten over USB kan nå hele 5 Gbps - ti ganger høyere hastighet enn på USB 2.0. Har du en PC med støtte for dette vil du kunne overføre store filer på et blunk.

USB-porten har støtte for vertsmodus. Dette vil si at du kan koble til utstyr som mus og tastatur til enheter med denne systembrikken.

Når den nye brikken skal settes i en telefon eller et nettbrett er ikke kjent, den skal settes i produksjon senere i år. Vi tipper vi får se nettbrett og mobiler med Exynos 5 Dual over nyttår. Det er allerede kjent at Samsung jobber med et nettbrett med 11,8 tommers skjerm med nettopp 2560 x 1600 pikslers oppløsning. 

LES OGSÅ: Denne systembrikken står i Samsung Galaxy S III

Kilder: Samsung.comAndroidauthority.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.