MOBIL

Slik er PC-en som drives av en mobil

Vi tok en titt på Motorolas snodige men herlige Lapdock. Den drives helt og holdent av en mobiltelefon.

Marius ValleMarius ValleJournalist
1. mars 2011 - 16:24

Spesifikasjoner

Lapdock har ikke noe eget operativystem. Den er helt avhengig av en mobiltelefon som kjører appen Webtop.

Skjerm: 11,6", 16:9 1366x768 piksler
Tastatur: Full QWERTY
Mus: Touchpad
Størrelse: 284 x 234 x 14 mm, 1088 gram
Batteri: 7,4 V, 36 Wh, ca 8 timer
Tilkobling: USB, HDMI
Annet: 2 X USB-tilkobling, stereohøyttalere 

Pris: 500 USD (ca 2800 NOK)

Motorola lanserte sin toppmodell Atrix under CES-messen i Las Vegas i januar. Det som gjør denne telefonen spesiell er ikke bare at den har tokjerneprosessor og andre godsaker under panseret.

Det virkelig oppsiktsvekkende er at den også fungerer som "innmaten" i en slags PC. Denne kalles en Lapdock, og er en dokkingstasjon med tastatur, mus og skjerm. Du fester mobilen på baksiden, og "PC-en" våkner til liv.

Se video av Lapdock og Motorola Atrix i bunnen av artikkelen.

Kraft til å drive en PC

Tanken her er at telefonen har kraft nok til å fungere som en PC, og ved å sette den i Lapdock-en får du nettop det.

Vi top en titt på konseptet, og konstaterer at det virker spennende. 

Full Firefox og Flash

Det som faktisk skjer her er at telefonen starter opp en app kalt Webtop på telefonen, og viser deg skjermbildet på Lapdock-en. Lapdock-enheten har ikke noe eget operativsystem. Webtop-appen har imidlertid full Firefox-nettleser og støtte for Adobe Flash. 

Her får du i praksis en fullblods surfemaskin. Det er også mulig å se film og gjøre annet du forventer av en typisk surfe-PC.

Vi forsøkte å åpne noen nettsider vi typisk besøker ofte, som Mobili.no og norske nettaviser. Å laste dem inn går raskt, og det oppleves i praksis som å bruke en vanlig surfe-PC.

Ikke liten

Lapdock har eget batteri, så du slipper å tømme telefonens batteri på å drive den store skjermen. Dersom Lapdock-en er tilkoblet lader vil den lade telefonen din samtidig. 

Den er forholdsvis stor, og er ikke vesentlig mindre enn en vanlig surfemaskin. Den veier litt over 1 kg, og er nesten 1,4 cm tykk.

Skjermen er 11,6 tommer og har oppløsningen 1366 x 768 piksler. Batteriet skal holde til 8 til 10 timers bruk. Det er stereohøyttalere og to USB-porter innebygget.

Og skulle telefonen ringe mens du har den koblet til Lapdock kan du svare på samtalen uten å ta ut telefonen.

Når du kobler fra telefonen vil Webtop-appen lagre tilstanden den er i. Når du så kobler telefonen til Lapdock-en vil den fortsatte der du slapp sist.

Skikkelig tastatur

Tastaturet på Lapdock er som på en hvilken som helst PC, og minner kanskje mest om Apples tastaurer i utforming. Det er lys i tastene, slik at det er enkelt å skrive også i mørket. 

Nærmest deg er det en vanlig styreflate for å kontrollere musepekeren. Denne støtter flertrykk, slik at du kan skrolle nedover nettsider ved å trekke to fingre over den.

Minner litt om Mac OS

Selve brukergrensensittet på Wetop-appen minner litt om Mac OS, med programikoner nederst på skjermen. Det er også vanlige programvinduer slik du er vant til fra en PC.

Selv om telefonen er dokket på baksiden av skjermen kan du fortsatt bruke den via et program kalt MobileView. Her ser du enkelt og greit skjermbildet på telefonen din, og har full tilgang til alle funksjonene.

Ingen erstatter

Det er klart at Lapdock ikke vil erstatte en skikkelig bærbar PC, med mindre behovene dine begrenser seg til surfing, epost og å se på video. Du vil for eksempel ikke kunne installere Microsoft Office eller drive med bildebehandlig her.

Men vi liker konseptet. Faktisk liker vi det veldig godt. Motorola skal gi alle sine toppmodeller Webtop-appen, så det ser ut til at produsenten har tro på konseptet og vil fortsette å utvikle det. Foreløpig er det imidlertid bare Atrix som støtter Lapdock.

Under Mobile World Congress fikk vi bekreftet at de jobber med å komme tilbake til det nordiske markedet.

Vi krysser derfor fingrene for at vi får se Motorola-telefoner i Norge sammen med Webtop om ikke altfor lenge.

Videoen under viser Lapdock og Motorola Atrix.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.