MOBIL

Slik er Microsoft Surface RT

Microsofts nettbrett kommer i salg denne måneden, og skal være forhåndsbestilt i store mengder.

Marius ValleMarius ValleJournalist
17. okt. 2012 - 16:31

Microsoft har startet forhåndssalg av sitt første nettbrett, Surface. Det skal dukke opp i butikker allerede 26. oktober, og prisene er nå kjent.

LES OGSÅ: Microsoft lanserer Surface

Det er i dette tilfellet snakk om Windows RT-utgaven, altså versjonen med ARM-prosessor. Kort sagt betyr dette at brettet kjører en versjon av Windows som ikke kan kjøre "vanlige" programmer, men kun de som er skrevet for Windows RT og lastet ned gjennom Microsofts egne appbutikk.

LES OGSÅ: Slik blir Windows for nettbrett

Prisene er i Microsofts tyske nettbutikk oppgitt til 679, 579 og 479 euro for henholdsvis 64 GB-utgaven med tastatur, 32 GB-utgaven med tastatur og 32 GB-utgaven uten tastatur. Dette tilsvarer omtrent 5000, 4300 og 3500 kroner.

Til sammenligning koster en iPad 3. generasjon med 64 GB uten 3G 5400 kroner, og 32 GB-versjonen 4600 kroner.

Frisk interesse

Kort tid etter at Surface RT ble lagt ut for salg i går ble den billigste utgaven utsolgt, så er det åpenbart frisk interesse rundt det nye brettet.

Den dårlige nyheten er at Norge ikke er på listen over land hvor du kan forhåndsbestille Surface RT, og det er ikke kjent når den vil legges ut for salg i Norge. Microsoft har foreløpig ikke offentliggjort informasjon om når Surface kommer hit til lands.

LES OGSÅ: Slik måler Surface seg mot konkurransen

Et annet spørsmål er hvilken pris Microsoft vil legge seg på for sin andre Surface-variant med X86-prosessor. Denne kjører fullversjonen av Windows 8, og kan dermed brukes sammen med alle Windows-programmer. Vi antar at disse variantene blir dyrere.

Det spekuleres i om de vil koste 700 til 800 dollar, altså rundt 4000 til 4500 kroner, i USA. "Fullversjonen" av Surface skal komme i salg over nyttår.

Spesifikasjoner

Etter lanseringen av Surface RT tidligere i år avslørte Microsoft ikke alle detaljene rundt sitt kommende brett. Med forhåndsbestillingen av Surface RT letter de på sløret:

Størrelse: 27,46 x 17,20 x 0,94 cm, 680 gram

Skjerm:  10,6 tommer ClearType HD, 1366 x 768 piksler, 16:9

Prosessor: Nvidia Tegra 3 T30, 4x1,4 GHz

Minne: 2 GB arbeidsminne, 32/64 GB lagringsminne

Trådløst: Wi-fi 802.11a/b/g/n

Bluetooth: 4.0

USB: 2.0, full størrelse 

Mediautgang: 3,5 mm minjack, HDMI

Minnekort:
Micro-SDXC

Kamera: 720p front og bak

Sensorer: Omgivelseslys, aksellerometer, gyro, kompass

Batteri: 8 timers bruk, 7-15 dager hviletid 

Tastatur: 18,8 x 28, 0,3 cm, dekker skjermen, avtagbart, full størrelse 

I tillegg leveres brettet med Microsofts Office-pakke, og nettleseren Internet Explorer 10.

LES OGSÅ: Xbox Music skal konkurrere med Spotify og iTunes

Magnetisk ladekontakt

Microsoft har valgt å gå for en ny løsning for lading av Surface. Som Apples MagSafe-kontakt er Surfaces ladekontakt magnetisk, slik at den er lett å feste, men også løsner av seg selv dersom du napper i ledningen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

For den som nå ser for seg et kommende Apple-søksmål er det ingen grunn til begeistring/bekymring. Microsoft har nemlig søkt patent på løsningen

Løsningen åpner for øvrig for dataoverføring i tillegg til lading.

Slik laget Microsoft brettet

I forbindelse med salgsstarten har Microsoft publisert en video hvor de forklarer hvordan de tenkte da de skulle lage nettbrettet sitt.

I en artikkel i The Verge forklarer Microsoft hvor mye arbeid som er lagt ned i designen. For eksempel har de spesiallaget 200 deler til brettet. De skal også ha laget forskjellige verktøy kun for å designe brettet.

Skjermstørrelsen var en av de store avgjørelsene. Først vurderte de 10,1 tommer, men kom frem til at dette var for smått til multitasking. Tastaturet måtte også gjøres mindre med denne størrelsen. De forsøkte også 11,1 tommer, og kom frem til at dette fungerte bra, men at det gjorde brettet litt for stort. De kom til slutt frem til at 10,6 tommer var perfekt, både med tanke på portabilitet, multitasking og størrelsen på det fysiske tastaturet.

 

Starten for Windows 8-brett

Surface er for øvrig ikke noe så enkelt som et hvilket som helst nettbrett. Det markerer starten for Windows 8, og er på sett og vis selskapets oppskrift på hvordan det perfekte Windows-nettbrettet skal være.

I forbindelse med lanseringen av Windows 8 kommer en rekke av Microsofts partnere til å lansere sine egne varianter. Flere, inkludert Asus og Samsung, har allerede vist frem sine Windows 8 RT-brett.

Noe av det vi er mest spent på er de nye hybrid-PC-ene, som er bærbar PC og nettbrett i ett. Disse vil leveres med både Windows 8 RT og Windows 8.

LES MER: Disse hybridene får oss til å glede oss til Windows 8

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.