MOBIL

Slik er de nye Nokia-menyene

Etterlengtede forbedringer i Symbian Anna.

Marius ValleMarius ValleJournalist
14. apr. 2011 - 12:17

Videoen over er på fransk, men gir et godt inntrykk av endringene i Symbian Anna.

Tirsdag lanserte Nokia en ny oppdatering til Symbian^3, kalt Symbian Anna. Denne oppdateringen har fått versjonsnummer PR2.

Denne nye versjonen kommer i Nokia E6, og skal også dyttes ut til eksisterende Symbian^3-telefoner, altså Nokia N8, C7 og E7 for Norges del. Oppdateringen gir deg en rekke forbedringer, og utseendet endres en del.

Nytt utseende

Det mest synlige er at ikonene gjennom hele systemet er endret. Det vil si at ikonene på startskjermen og i menyene har fått en friskere look.

I tillegg blar du nå skikkelig på startskjermen. I dag må du sveipe fingeren over, så endres skjermbildet. I den nye versjonen skal skjermbildet følge fingeren i det du sveiper, slik som på stort sett alle andre trykkskjermtelefoner.

Bildegalleriet er også oppdatert, og det er mulig å legge til bildetekst og laste opp større bilder til nettjenester.

Ovi Maps oppdatert

I Anna får Ovi Maps flere nye funksjoner. Disse inkluderer mulighet til å "sjekke inn" på Facebook, Twitter og Foursquare. Du vil også kunne dele lokasjoner via SMS til venner som ikke bruker Ovi Maps. Ovi Maps får også oversikt over offentlig transport.

Den kanskje viktigste oppdateringen er muligheten til å laste ned kart over hele land via Wi-Fi. I dag må dette gjøres på PC-en, så om du befinner deg i utlandet og har glemt å laste ned kart sitter du med skjegget i postkassa. Dette blir det slutt på.

Tastatur

Nokia har endelig kastet den håpløse skjermtastaturløsningen sin på sjøen, og introduserer et skjermtastatur som ikke dekker over annet enn det området som naturlig må dekkes av tastaturet. Dermed kan du fortsatt se teksten du svarer på i for eksempel en SMS eller e-post, eller du kan se forslag dukke opp i nettleserens adressefelt mens du skriver.

Integrasjonen er imidlertid ikke komplett. Videoer av Symbian Anna viser at tastaturet tar opp hele skjermen når du skal skrive i dialogbokser. 

Ny nettleser

Nokias nye nettleser har fått en rekke brukergrensesnittoppdateringer. Nå kan du skrive inn nettadresse i et adressefelt på toppen av skjermen. Slik det fungerer i dag må du åpne et eget vindu for å skrive inn adresse.

Et tilbake-ikon er alltid synlig, og det har kommet nye snarveier til navigasjon, historikk og annet. I tillegg skal nettsider laste raskere, og med det håper vi Nokia mener "mye raskere", for nettlesern de tilbyr i dag er på grensen til ubrukelig.

Bedriftsfunksjoner

I oppdateringen er det lagt til støtte for Microsoft Communicator Mobile, en lynmeldingstjeneste for intern kommunikasjon i bedrifter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det blir også mulig å sende ut møteinnkallelser fra e-postklienten, og du skal få full kryptering på telefonen. Dette mangler i dag, så data du har lagret på telefonen vil være mulig for uvedkommede å få tak i.

Dette er bare en forsmak

Det er verdt å merke seg at oppdateringene i Anna bare flikker litt på ting som ikke fungerer spesielt bra i dag. Senere i år kommer den virkelig store oppdateringen av Symbian, med helt nytt brukergrensesnitt. Her vil også widgetene på startskjermen kunne variere i størrelse, i motsetning til i dag.

Les mer om de store endringene som kommer til Symbian »

Kilde: Nokia.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.