MOBIL

Slik er Apples nye iCloud

Nå skal alt lagres i nettskyen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. juni 2011 - 11:00

Apple presenterte i går kveld den nye nettjenesten iCloud. Dette er enkelt forklart en tjeneste hvor ditt innhold lagres på nettet, og hvor innholdet dyttes ut til alle dine tilkoblede enheter.

LES OGSÅ: Slik lagrer du i fremtiden

Disse enhetene er for eksempel iPhone, iPad og Mac.

LES OGSÅ: Dette er nytt i iOS 5

Kontakter og kalender

En av funksjonene er at kontaktlisten og kalenderen din er lagret i iCloud. Når du gjør endringer i kontaktene på iPhone blir også kontaktlisten oppdatert på de andre enhetene. Det fungerer med andre ord som synkroniseringstjenester som Google Sync eller Microsoft Activesync.

Dersom du vil dele en kalender med en kollega kan dette enkelt gjøres gjennom iCloud.

Men iCloud består av mer enn enkel kalender- og kontaktsynkronisering. Her kan du nemlig også lagre alt fra dokumenter til musikk. Dersom du for eksempel kjøper en bok på iPad kan du lagre den i iCloud. Da vil den også lastes ned til iPhone eller Mac-en din.

Den nye funksjonen Documents gjør det mulig å jobbe med tekst, regneark eller presentasjoner på flere enheter. Dersom du jobber med en presentasjon kan du gjøre unna deler av det på iPad på vei til jobb, og deretter fortsette å jobbe med det samme dokumentet på Mac-en på kontoret uten å overføre filer fra iPad til Mac.

Musikk i iCloud

iTunes er også koblet sammen med iCloud. Musikk du har kjøpt i iTunes blir tilgjengelig for nedlasting på inntil ti av dine enheter. Dersom du sletter musikken fra for eksempel iPhone kan du uten ekstra kostnad laste den ned på nytt.

Dersom du laster opp musikk du ikke har kjøpt gjennom iTunes til iCloud kan du få iTunes til å sjekke denne musikken opp mot sitt bibliotek. Finnes musikken i iTunes kan denne hentes derfra, slik at du slipper å laste den opp. Dette er imidlertid en ekstratjeneste kalt iTunes Match, som vil koste 25 dollar i året.

I tillegg lanseres et fotoalbum i iCloud, kalt Photo Stream. Dette lagrer inntil 1000 bilder i 30 dager, før de slettes fra iCloud. I denne tiden kan du se dem på dine andre iCould-tilkoblede enheter. Om du vil beholde noen av dem kan de lagres i nettjenesten.

Backup

Den kanskje mest interessante funksjonen er muligheten til å ta daglig backup til iCloud. For iPhone-brukere betyr dette at alt på telefonen sikkerhetskopieres til iCloud. Dette inkluderer bilder, musikk, innstillinger - rubbel og bit.

Du kan gjøre automatisk sikkerhetskopiering daglig over Wi-fi, og skulle uhellet være ute kan du med noen få trykk overføre sikkerhetskopien til en ny iPhone.

App-data lagres for øvrig også i iCloud, slik at du kan fortsette der du slapp når du laster ned det spillet du har brukt så mye tid på på nytt.

Gratis

iCloud blir i utgangspunktet en gratistjeneste med 5 GB lagringsplass. Denne lagringsplassen kommer utenom musikk fra iTunes, apps, bøker og bilder i Photo Stream.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.