MOBIL

Slik er Android 3.0

Mye å glede seg til i Android 3.0.

Marius ValleMarius ValleJournalist
28. jan. 2011 - 12:08

Google har sluppet utviklerverktøyet for Android 3.0 Honeycomb, og med dette kommer det en masse ny informasjon om det nye operativsystemet.

Dette er operativsystemet som skal kjøres i blant annet Motorolas Xoom og en rekke nye tableter.

I en ny presentasjon tar Google oss gjennom noen av høydepunktene i den nye tablet-tilpassede Android-versjonen.

Nytt brukergrensesnitt laget for tableter

Android 3.0 er laget spesielt med tanke på enheter med store skjermer, som tableter. Derfor har de også laget et nytt brukergrensesnitt med tanke på dette. Her er det fokusert på innhold og bruk av dette.

Grensesnittet har fått en del 3D-aktige elementer, forbedret oppgavebytter, ny statusbar og i det hele tatt nytt utseende og en annerledes brukeropplevelse sammenlignet med Android 2.x for telefoner.

Ny systemlinje

Som i tidligere Android-utgaver har du en systemlinje hvor varsler og systeminfo som batteri- og nettverksstatus vises. Denne er nå flyttet til bunnen av skjermen, i motsetning til på toppen for eldre versjoner. Linjen inkluderer også funksjons- og menytaster for navigasjon i menyer og programmer.

Denne linjen er alltid synlig, men kan fjernes med en såkalt "lights out mode", noe som vil være nyttig når du skal se innhold i fullskjermvisning. Video nevnes spesielt her.

Handlingslinje

En linje på toppen av skjermen skal nå gi deg tilgang til alle programfunksjoner, navigasjon i programmer, widgeter og annet innhold. Denne vises kun når programmer er i bruk, og programmene bestemmer hvordan den ser ut og fungerer. Den vil derfor se noe annerledes ut fra program til program.

Ny startskjerm

Som i Android for telefoner er det fem startskjermer i Android 3.0. Disse kan du tilpasse som du vil med widgeter, snarveier og annet. Som før har du tilgang til hovedmenyen, i tillegg til en søkefunksjon på alle startskjermer.

Ny programveksler

Android 3.0 får samme type "oppgavebehandler" som tidligere. Det vil si at den viser de programmene du åpnet sist, og ikke nødvendigvis de som faktisk kjører i bakgrunnen. Nå får du tilgang til denne oversikten fra systemlinjen på bunnen av skjermen.

Som i Symbian^3 vises nå et skjermskudd fra hvordan programmet så ut da du brukte det sist, i tillegg til programikonet.

Les også: Slik er multitasking i Android »


Nytt tastatur

Android 3.0 har fått et nytt skjermtastatur, som er utviklet med tanke på å skrive raskt på en stor skjerm. Det har fått nye taster, som en tab-tast, og en noe modifisert uforming og plassering av de øvrige tastene. Som før kan du holde taster inne for å få opp spesialtegn.

Bedre klipp og lim

Det er enklere å markere tekst, og du kan velge hva du vil gjøre med den fra handlingslinjen på toppen av skjermen. 

Nye tilkoblingmuligheter

I Android 3.0 får du mulighet til å overføre mediafiler via den såkalte MTP-protokollen. Dette gjør at du for eksempel kan synkronisere bilder fra et kamera til tableten din, eller fra tableten til PC-en din.

Bredere Bluetooth-støtte er også på plass, med mulighet for å koble til utstyr som tastatur. Det er også mulig å koble til et vanlig USB-tastatur.

Det er også støtte for modem-tilkoblinger over Bluetooth, slik at du kan dele internettilkoblingen med andre enheter i nærheten, for eksempel en PC.

Google-appene blir bedre

Google har redesignet og oppgradert en del av appene sine.

Nettleseren: Har nå støtte for fanevisning. Dette erstatter dagens system med separate vinduer. I praksis gir det deg samme mulighet til å ha flere nettsider åpne samtidig, men presentasjonen blir mer oversiktlig og lik den du er vant til fra nettleseren på PC-en din.

Nettleseren har også støtte for anonym surfing, fått ny visning av historikk og bokmerker, automatisk innlogging på Google-sider, plugins, og bedre zoom.

Kamera og galleri: Kamera-appen har fått ny design tilpasset stor skjerm. Det er raskere tilgang til avanserte funksjoner som eksponering, fokus, blitsinnstilling og annet. 

Galleriet lar deg titte på album og andre samlinger av bilder i fullskjerm. I fullskjermsvisning skal det også være lett å få tilgang til små forhåndsvisninger av resten av bildene.

Kontaktliste: Kontaktlisten er nå delt inn i to rammer. I den ene rammen vises kontaktlisten, mens detaljer for valgt kontakt vises til den andre. 

E-post: I likhet med kontaktlisten vises også e-post i to rammer. En for innboksen og en for selve meldingen. Dette er en løsning vi har sett tidligere, på Samsung Galaxy Tab. Det skal nå være enklere å flytte på meldinger, for eksempel til andre mapper på tjeneren. Du kan også lagre vedlegg for å se på dem senere. Det har også kommet på plass en widget til startskjermen som viser deg ny e-post.

Bedre grafikkytelse

Grafikkytelsen i Android 3.0 skal bli bedre for programmer skrevet for denne plattformen. Det har kommet på plass maskinvareaksellerert 2D-grafikk, og en ny 3D-aksellerator.

Støtte for flere prosessorkjerner

Android 3.0 kan kjøre på en enkel prosessorkjerne og flerkjerneprosessorer. Alle apps vil kunne nyte godt av flerkjerneprosessorer, selv om de ikke er skrevet spesifikt for dette.

Fungerer med eldre apps

Selv om Android 3.0 har mange nye måter å gjøre ting på, er det fortsatt mulig å kjøre apps skrevet for de forrige Android-versjonene, også om appene er laget for mindre skjermer. Android 3.0 vil emulere menytastene fra tidligere Android-versjoner i disse tilfellene. 

Det vil også bli mulig for utviklere å legge til støtte for både telefon- og tabletutgaven i samme app.

Vil du vite mer?

All informasjonen i denne artikkelen stammer fra Googles utviklersider. Her finner du mer informasjon om de nevnte funksjonene og mye annet.

Gå til developers.android.com »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.