GUIDER

Slik deler du mobilt bredbånd

Du trenger ikke ekstrautstyr for bruke mobilt bredbånd på flere dingser samtidig.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. juni 2011 - 17:19
Vis mer

Tilkobling til internett er ikke lenger noe vi først og fremst har hjemme. Med utbygging og oppgradering av mobilnettet har det etterhvert kommet rask tilgang til nettet nesten overalt.

Men du trenger ikke et SIM-kort i alle enhetene dine for å få internettilgang. Ett eneste mobilabonnement er nok dersom du har rett utstyr.

Da kan du koble iPad, mobiler, PC-en din og andre dingser til nett via en mobiltilkobling. 

Har du kun behov for en enkel tilkobling kan du bruke mobilen. Skal du gå for noe mer permanent, for eksempel på hytta, er andre løsninger gjerne bedre egnet.

Det er flere måter å gjøre dette på, litt avhengig av hvilket utstyr og hvilke behov du har. Visste du for eksempel at du ganske enkelt kan dele internett selv om du har et USB-modem til mobilt bredbånd?

Den enkleste måten

Det enkleste er selvsagt å bruke en egnet mobiltelefon og dele ut nettforbindelse via denne. Du kan enkelt og greit bruke mobilen som trådløs ruter, slik at andre enheter kan koble seg til denne for å komme på nett.

Slik gjør du det:

Android

Fremgangsmåten er den samme på stort sett alle Android-telefoner. Menyvalgene kan ha litt forskjellige navn, men fremgangsmåten er så godt som lik.

NB: Denne funksjonaliteten er i utgangspunktet bare tilgjengelig på telefoner med Android 2.2 eller nyere.

  • Gå til innstillinger, og velg "trådløs og nettverk". 
  • Trykk på menyvalget "Internettdeling", "Flyttbar trådløs sone", "Portabelt Wi-fi hotspot" eller lignende.
  • Angi et passord dersom du ønsker det.
  • Aktiver funksjonaliteten.

Verre er det ikke. Nå kan andre enheter med Wi-fi koble seg til telefonen, og bruke denne som tilgangspunkt til internett.

iPhone

Dette krever at du har iOS 4.3 eller nyere.

  • Åpne innstillingene.
  • Gå til "Generelt".
  • Gå til "Nettverk".
  • Velg "Sett opp personlig hotspot".

Så snart du har satt dette opp kan du enkelt og greit koble andre enheter til internett via iPhone.

Symbian

Har du en Nokia-smarttelefon er det en god mulighet for at appen Joikuspot er ferdiginstallert. Denne lar deg dele internettilkoblingen via Wi-fi. Men denne appen lar deg bare koble til én enhet av gangen. Skal du koble til flere enheter må du kjøpe fullversjonen av Joikuspot. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Denne koster 15 euro (120 kroner), men er i skrivende stund på salg til 9 euro (70 kroner).

Du finner mer info om hvilke telefoner som er støttet og hvordan du bruker programmet på Joiku.com.

Dele mobilt bredbånd

Mange har gått til anskaffelse av mobilt bredbånd, hvor du bruker et USB-modem for å koble deg til nett. Dette er vel og bra dersom du bare trenger å få én PC på nett, men du kan i utgangspunktet ikke dele denne internettikoblingen med andre enheter.

Men det finnes noen metoder å dele internettilkoblingen med flere enheter. Dette kan spesielt være nyttig dersom du har et eget abonnement for mobilt bredbånd i tillegg til vanlig mobilabonnement. Deler du denne tilkoblingen slipper du å betale for datatrafikk på flere abonnement.

Bruk PC-en som Wi-fi-ruter

Å sette opp en PC til å fungere som Wi-fi-ruter er enkelt. Det er mange måter å gjøre dette på, men vi foretrekker å gjøre det så enkelt som mulig. 

Bruk egen programvare

Ved å bruke programvare som Connectify kan du sette opp en PC med Windows 7 til å fungere som Wi-fi-ruter med noen få klikk.

Etter at du har lastet ned og installert Connectify gir du nettverket et navn, et passord og deretter hvilken internettilkobling du ønsker å dele. 

Deretter startes programmet, og setter opp et tilgangspunkt. Nå kan du søke opp dette 

Last ned Connectify fra Connectify.me.

Sett opp eget nettverk

Dersom du skal sette opp en mer permanent løsning kan du også koble PC-en din til en trådløs ruter og dele den mobile bredbåndsforbindelsen gjennom denne. 

Dette kan spesielt være aktuelt dersom du bruker en løsning med mobilt bredbånd som primær internettilkobling hjemme.

Da trenger du en egen datamaskin til formålet, og har du en gammel PC med for eksempel Windows XP stående kan denne fint brukes. Du trenger i tillegg en trådløs ruter eller et trådløst aksesspunkt. 

Dette er en løsning for spesielt interesserte (også kjent som nerder), og det er mange måter å gjøre dette på. Vår erfaring er at det enkleste er å bruke Windows Internet Connection Sharing for å dele det mobile bredbåndet, og deretter koble en ruter til PC-en med nettverkskabel.

I så fall trenger du å deaktivere DHCP på ruteren, siden PC-en da vil fungere som en DHCP-tjener.

Resultatet skal bli at du har et vanlig trådløst nettverk hjemme, hvor du har tilgang til internett via mobilnettet.

Kjøp eget utstyr

Til slutt skal vi nevne at det finnes trådløse rutere som også er 3G-tilgangspunkter. Et billig og godt eksepel er NetCom MiniRuter, som er en liten Wi-fi-ruter du kan ha med deg, eller bruke hjemme.

Ice tilbyr også en lignende løsning med en fullblods nettverksruter med både Wi-fi og ethernet-plugger. Denne kobler seg så til Ice sitt 3G-nett.

Det finnes også mange trådløse rutere med plass til SIM-kort, for eksempel Jensen Air:Link 3G.

Her kan du lese flere guider

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.