Slik bygger du din egen PC

KLAR TIL STARTEskene med alle godsakene klar til å åpnes. Glade jul!
JUVELENE:En PC består av mange komponenter, men noen er helt sentrale når PC-en skal få tittelen super. Prosessoren er den viktigste juvelen. Noe av det beste du kan få kloa i nå er en Athlon fra AMD. To kjerner, 64 bit og en ytelse som de oppgir i forhold til Intels klokkefrekvens på mer enn 4,8 GHz. En annen viktig edelsten er minnet. 2 GB lynrask DDR 2 hukommelse fra Kingston er akkurat det vi trenger.
INN MED GODSAKENE:Det første du må gjøre er å legge ut en antistatisk matte og jorde deg til moder jord. Det er ikke moro å ta knekken på ømfintlige komponenter med dine overskuddselektroner.Deretter er det bare å bygge. Frem med hovedkortet og på med prosessoren. Og husk; sett den riktig vei.
KJØLING: Uten kjøling dør prosessoren. Når den sitter, er det på med vifta. Vi valgte en riktig stor en med mye kobber kjøleribber for å hold hjernen kald uten støy. Men det er ikke nok. Det må kjølepasta til mellom prosessoren og varmeveksleren i vifta.
INN I KABINETTET:Når hovedkortet er befolket med juvelene, er det inn i kassa. En litt jålete en fra Thermaltake i aluminium med innebygget blått lys. Det første den trenger er en kraftforsyning. Vi valgte en på hele 560 watt. Da har vi kraft nok til det meste vi ønsker å putte inn av godsaker senere.
RYDD OPP: Det blir mange løse overskuddskabler i et slikt kabinett, så en plaststrip eller to er god ryddehjelp.Så er det bare å starte opp og gi seg Microsofts operativsystem i vold. Et tips her er å bestille en OEM-versjon av Windows. Det er mye billigere enn å kjøpe i eske.
ET SYN FOR GUDER: Et moderne hovedkort er så komplett at det ikke er behov for særlig mer. Det eneste innstikkskortet vi puttet inn var et skjermkort. Et rimelig et i vårt tilfelle siden denne PC-en ikke skal gjøre tjeneste som spillebule. Er du en PC-spiller derimot, skal du legge mange kroner i akkurat skjermkortet.Harddisk er blitt så billig at vi nesten får dårlig samvittighet når vi betaler. En 250 GB Samsung ble valgt på grunn av god ytelse og lavt støynivå. Riktig DVD-brenner i dag er en som kan lese og brenne alt som er av CD-er og DVD-er. Det betyr pluss og minus og DVD-RAM, alt i to lag og med opptil 16X hastighet. Det måtte bli en Plextor PX-750A.I stedet for diskettstasjon monterte vi en multikortleser.

Hva kan være bedre enn en ny PC på det nye året?

Det må i så fall være en Super-PC, og den kan du gjerne bygge selv. Det gjorde vi.

Nettkjøp

Noen tastetrykk på nettbutikken www.pc-express.no , og vips så hadde vi en kasse full av godsaker. Lego for voksne!

Og hva sier så dommeren. Svarer resultatet til forventningene? Jada.

Dobler farta

Dette går unna. En liten test med pikselknusing i Photoshop viser at i forhold til vår to år gamle sliter med 1 GB RAM og Athlon 3200+ prosessor, er nybygget mer enn dobbelt så raskt.

Selvfølgelig er det mange og mer moderne komponenter som til sammen øker ytelsen.

To-kjerneteknologi

Det vikigste er nok likevel den praktiske opplevelsen en prosessor med to kjerner kan tilby.

Før lugget det når mange tunge programmer var oppe samtidig, nå glir det som smør.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå