MOBIL

Slik blir Windows Phone 8

Detaljene om den kommende versjonen begynner å sildre ut.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. feb. 2012 - 09:19

Microsofts Windows Phone-sjef, Joe Belfiore, har laget en video om nyhetene i Windows Phone 8. Videoen var ment for Microsofts partnere, men har (selvsagt) lekket ut. Det er PocketNow.com som har fått klørne i videoen og delt detaljene.

Den nye versjonen har kodenavn Apollo, og får en rekke nye funksjoner. Den viktigste endringen vil muligens være at Windows Phone 8 ikke er basert på kjernen til Windows CE, men Windows 8.

Tokjerneprosessor og minnekort

En av de store nyhetene er at neste versjon av Windows Phone i motsetning til dagens versjon kommer til å støtte tokjerneprosessor. I tillegg skal det komme støtte for til sammen fire skjermoppløsninger, mot dagens ene. Nøyaktig hvilke oppløsninger som skal støttes er ikke kjent.

En annen stor og velkommen nyhet er at Windows Phone 8 får støtte for MicroSD-minnekort. Dagens versjon har ingen støtte for dette, så du er dermed låst til minnekapasiteten produsenten har gitt telefonen. 

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Windows Phone 7

Støtte for NFC kommer også i neste utgave. Dette er en trådløs kommunikasjonsmetode som fungerer over veldig korte avstander (typisk et par centimeter), og som lar deg overføre små mengder data. NFC kan for eksempel brukes til å betale for varer i en betaligsterminal. Og akkurat betaling skal være en av hovedfokusene til Microsoft med integrering av NFC.

LES OGSÅ: Dette er NFC

Mobilprodusentene vil videre få større tilpasningsmuligheter. Kameraets grensesnitt skal for eksempel være mulig å endre på.

Windows Phone 8 får også en datastyringsfunksjon kalt DataSmart, som holder oversikten over dataforbruket ditt. Men den skal også kunne prioritere Wi-fi-tilkoblinger, og automatisk koble over på trådløse nettverk du har tilgang til når disse er i nærheten. Det kan for eksempel være operatørens Wi-fi-tjeneste. Dataforbruket ditt skal vises på en startskjermflis, slik at du lett har oversikten.

For å spare data vil Internet Explorer 10 få en datakompresjonstjeneste lik den du finner i Opera Mini. Det vil si at nettsider komprimeres før de lastes inn på telefonen din.

Microsoft legger også til rette for å spare tellerskritt. Skype skal nemlig integreres i operativsystemet, slik at du vil kunne motta Skype-samtaler som om det var vanlige telefonsamtaler. 

Bort med Zune

En av våre største sorger når det kommer til Windows Phone 7 er at du er nødt til å bruke PC-programvaren Zune for å overføre innhold til og fra telefon og PC. Og heldigvis ser det ut til at Microsoft også har innsett at dette er litt tungvint. I stedet skal du kunne synkronisere mer på gamlemåten.

Nettskyen er fortsatt en stor del av strategien til Microsoft. Deres SkyDrive-tjeneste skal gjøre det mulig å dele alt mulig innhold mellom enhetene dine, uten at du trenger å gå veien om en PC. Dermed kan du lagre hele musikksamlingen din i skyen om du vil. 

Støtter PC-kode

Som nevnt er Windows Phone 8 basert på samme kjerne som Windows 8. Windows Phone 8 skal derfor dele en rekke brukergrensesnittelementer med den kommende PC-versjonen av Windows 8. Men også mye av koden skal kunne benyttes begge steder. Tanken er at PC-programvareutviklere enkelt skal kunne gjøre programvare tilgjengelig på mobiltelefonene også. OS-kjernen, nettverksprogramvaren, sikkerhetsfunksjoner og multimediastøtte skal være veldig likt på begge plattformene.

Apper for Windows Phone 8 skal videre kunne kommunisere med sine brorparter på Windows 8.

Krypteringsfunksjonen BitLocker, kjent fra PC-utgaven av Windows, kommer også til Windows Phone 8. Dermed kan du sikre dataene på telefonen din slik at uvedkommende ikke får tilgang til den.

Apper som er skrevet for Windows Phone 7 vil for øvrig være kompatible med Windows Phone 8. Dermed trengs antakelig ingen omskriving av disse for at de skal fungere videre på neste versjon.

LES OGSÅ: 10 nyttige apper til Windows Phone 7

Når Windows Phone 8 skal slippes er ikke kjent, men ryktene sier at det kan skje allerede denne høsten.

PS: Om du skulle lure, så er bildet på toppen selvsagt bare oppspinn.

Kilder: PocketNow.comWinSupersite.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.