MOBIL

Slik blir Windows 8 for nettbrett

Microsoft letter på sløret og gir detaljer om Windows 8 for ARM-enheter.

Marius ValleMarius ValleJournalist
17. apr. 2012 - 09:25

Windows 8 er den kommende versjonen av Windows, som skal brukes på alt fra PC-er til nettbrett. Det har lenge vært kjent at de kommer til å slippe en versjon for enheter med ARM-prosessorer, og nå er noen av detaljene kjent.

ARM-prosessorer er den typen prosessorer som brukes i de fleste nettbrett og mobiltelefoner i dag. Motsetningen er X86-prosessorene, som brukes i PC-er. For å kunne kjøres på en ARM-prosessor må operativsystemet og programmene være skrevet for ARM-arkitektur.

LES OGSÅ: Slik blir Windows Phone 8

Det vil dermed komme flere versjoner av Windows 8. Den vanlige PC-utgaven skal hete Windows 8, og skal også komme i en mer omfattende Windows 8 Pro-utgave. Disse skal kjøre på X86-prosessorer. 

Windows RT for ARM

Utgaven for ARM-prosessorer skal hete Windows RT, og vil bli en redusert Windows-versjon. Først og fremst vil det ikke være mulig å kjøpe denne versjonen for installasjon selv - den vil kun leveres forhåndsinstallert på nye enheter.

I tillegg skal denne versjonen leveres med en "touch-optimalisert" utgave av Office-pakken, altså Word, Excel, PowerPoint og OneNote.

Programvaren til Windows RT må være skrevet spesielt for ARM-prosessorer via den nye WinRT (Windows Runtime). Enkelt sagt: De vanlige programmene du kjører på PC-en din vil ikke fungere på Windows 8-nettbrettet ditt.

I alle fall så lenge det kjører Windows RT. Har du et nettbrett med X86-prosessor vil du få mulighet til å kjøre vanlig Windows-programvare som før.

Windows Phone-apper?

Vi antar at du vil kunne kjøre mange av de samme appene som på Windows Phone på nettbrett med Windows RT. Windows Phone er nemlig også basert på ARM-prosessorarkitektur.

Windows RT skal leveres med støtte for enhetskryptering, og ellers de funksjonene du er vant til å finne på dagens nettbrett. Windows Media Player kommer ikke til å leveres på Windows RT.

Dersom det er hold i ryktene som svirrer kommer blant andre Nokia til å lansere tableter med Windows 8. Da er det trolig at vi får se en tablet med ARM-prosessor, og dermed Windows RT.

Du kan lese mer om de nye Windows-versjonene på Windowsteamblog.com.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.