KRAFT

Slik blir Sintefs nye elkraftlab

Bygger lab som kan teste på høyeste spenningsnivå.

Slik kan Sintef Energis nye elkraftlab i Blaklia utenfor Trondheim bli seende ut når den står ferdig i 2014/2015. (Illustrasjon: Sintef Energi)
Slik kan Sintef Energis nye elkraftlab i Blaklia utenfor Trondheim bli seende ut når den står ferdig i 2014/2015. (Illustrasjon: Sintef Energi)

Som Teknisk Ukeblad omtalte i februar var Dette kan bli Sintefs nye elkraftlab altfor liten, og de planla ny. Nå er investeringsbeslutningen tatt.

Den nye laben skal bygges i tilknytning til Statnetts transformatorstasjon i Blaklia utenfor Trondheim, og Sintef Energi har nå kjøpt tomt til laboratoriet fra Statnett.

Les også: Derfor blinker lyset når naboen dusjer

120 millioner

Laben, som NCC har fått i oppdrag å bygge, skal koste 120 millioner kroner og etter planen stå ferdig i årsskiftet 2014-2015.

Den vil inneholde en stor høyspenningshall og seks andre laboratorier med områder som spenner fra kraftelektronikk, akselerert aldring av høyspentkabler, kortslutningsforsøk og forbrenningsteknologi.

Dette er tredje generasjon høyspenningshall for Sintef/NTNU. Den første fra 1959 ble erstattet av en like stor hall i 1986 på Gløshaugen.

Les også: Slik vil de lagre energi på havbunnen

Frigjør plass

Den som nå bygges er mye større og vil ifølge Sintef Energi dekke behovene i overskuelig fremtid.

– I Norge er det nok ingen som kan matche denne laben. I utlandet finnes det selvsagt tilsvarende, men det bygges lite nytt. Det spesielle er at vi som uavhengig aktør – altså uten å være verken energi- eller teknologiprodusent – gjør denne satsingen, sier forskningssjef Dag Eirik Nordgård i Sintef Energi til Teknisk Ukeblad.

Byggingen av den nye laben gjør at det frigjøres plass på Gløshaugen, som kan brukes til annen forsknings- og undervisningsaktivitet.

Les også: Lager strøm av vind uten en eneste bevegelig del

Høyere spenning

Mens den gamle laben ikke taklet systemspenninger på over 245 kV, vil den nye kunne teste utstyr på opptil 420 kV. Det er den høyeste spenningen på vekselstrømnettet i Norge.

Statnetts administrerende direktør Auke Lont er svært glad for at Sintef med den nye laben orienterer mer av sin oppmerksomhet inn mot Statnetts faglige utfordringer. 420 kV er nemlig spenningsnivået de fleste av Statnetts ny linjer nå bygges på.

– Statnett vil benytte sitt Trondheimskontor som spydspiss i deler av FoU-arbeidet, og vi vil bidra med økt finansiering av FoU-arbeid og utdanning ved NTNU og Sintef, sier han i en uttalelse.

Les også:

Ny superleder kan gi billigere havvind

Bare girkassa på denne veier 35 tonn  

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.