MOBIL

Slik blir nye "MeeGo"

MeeGo er ikke dødt. Det har bare skiftet navn og fått ny adresse. Og nå kjører det Android-apper.

Marius ValleMarius ValleJournalist
21. nov. 2012 - 14:54

I tiden før Nokia snakket om Windows Phone var det MeeGo som skulle redde selskapet fra ruin. Nokia N9 ble den eneste telefonen med det Linux-baserte operativsystemet MeeGo. Innen den kom i salg hadde nemlig Nokia skiftet kurs, og valgt Windows Phone som sin plattform.

En skulle gjerne tro at dette var dødsstøtet for MeeGo, men i sommer ble det klart at Nokia-utbrytere hadde tatt med seg prosjektet og startet nytt selskap. De byttet navn til Jolla, og proklamerte at de hadde planer om å utvikle telefoner med operativsystemet.

Tidligere i høst ble det kjent at Jolla hadde finansene i orden, og at de var på god vei mot målet. De har avtale med maskinvareprodusenten ST-Ericsson som skal stå for systembrikker til Jolla-telefoner, og har planer om å slippe en telefon i løpet av denne måneden.

Slik blir Jolla Sailfish OS

Nå har de sluppet en video hvor de viser frem det nye MeeGo-baserte operativsystemet som har fått navnet Jolla Sailfish OS. Samtidig er det klart at ST-Ericsson er inne på maskinvaresiden, slik at deres NovaThor-systembrikker vil støtte det nye operativsystemet. Jolla inviterer også andre maskinvareprodusenter til å være med og støtte opp om operativsystemet.

Den finske operatøren DNA skal selge Jolla-telefoner.

I videoen kommer det frem at systemet blir tilgjengelig i 2013. Vi får se startskjermen og glimt av hvordan operativsystmet fungerer. 

Om du tar en tur over til Katosomo.fi kan du også se en video av Sailfish OS i aksjon.

Levende multitasking

Jolla har en helt spesiell måte å håndtere multitasking. Mens de fleste operativsystemer, som Android, iOS og Windows Phone i praksis bare kjører en app om gangen, kan du kjøre flere apper samtidig på Sailfish OS. Ved å "dytte" appen til siden legger den seg på startskjermen. Den er fremdeles aktiv mens den ligger der, og du kan gjøre det samme med andre apper samtidig.

Du kan styre appene mens de ligger her. For eksempel vil det være mulig å sveipe en finger over musikkappen for å skifte sang.

Kjører Android-apper

Et stort problem for enhver aktør som lanserer et nytt operativsystem er mangelen på apper. Dette skal Jolla ha løst ganske greit, ved å gjøre det mulig å kjøre Android-apper uten at de trenger modifikasjoner. Det vil dermed trolig være så enkelt som å laste ned en installasjonsfil for å kjøre appen på Sailfish OS.

Dersom apputviklerene ønsker å ta i bruk Sailfish-spesifikke funksjoner skal det angivelig være enkelt å implementere dette i eksisterende Android-apper.

Jolla har sluppet en SDK - et utviklerverktøy - for apputviklere som ønsker å skrive apper for den nye plattformen. Dette er tilgjengelig på SailfishOS.org.

Nøyaktig når vi får anledning til å teste ut fruktene av arbeidet er ikke klart.

Kilde: Slashgear.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.