MOBIL

Slik blir neste Snapdragon

Raskere prosessor, kraftigere grafikk og mindre strøm.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. okt. 2011 - 13:43

En av de aller viktigste komponentene i mobiltelefonen din er systembrikken. Denne lille saken inneholder prosessoren, grafikkprosessoren, modemet, GPS-en og en rekke andre livsnødvendige komponenter. Det er flere som produserer slike brikker, og en av de aller største aktørene er Qualcomm.

De har nå trukket sløret av sin neste generasjon systembrikker, som går under navnet Snapdragon S4. Informasjon om S4 har vært kjent en god stund, og siste lekkasje fortalte oss en del om spesifikasjonene.

Nå er Snapdragon S4 offiseielt lansert, og detaljene om systembrikkene som trolig kommer til å drive neste års mobiler er lagt frem.

Krait med fire kjerner

Snapdragon S4 får prosessoren Krait, som erstatter Scorpion-prosessoren som brukes i dagens brikker. Denne kan kjøre på 1,5 til 2,5 GHz, og det vil leveres systembrikker med en, to og fire prosessorkjerner. Eller sagt enklere: Telefoner med en, to eller fire raske prosessorer.

S4 får støtte for såkalt "Dual Channel Memory". Det vil si at prosessorene kan jobbe opp mot arbeidsminnet parallelt, og ikke trenger å "stå i kø" for å få tilgang til minnet. Dermed kan hver enkelt prosessorkjerne utføre operasjoner raskere.

Samtidig har Qualcomm gjort grep for å redusere strømforbruket. De nye systembrikkene vil produseres med en såkalt 28nm-prosess. Dette betyr at selve brikken er fysisk mindre i størrelse enn dagens brikker, noe som igjen fører til et lavere strømforbruk, og mindre varmeutvikling.

Bruker mindre strøm

I motsetning til dagens prosessorer får den nye Krait-prosessoren støtte for såkalt asynkron symmetrisk multiprosessor (aSMP). Dette betyr enkelt forklart at hver prosessorkjerne kan kjøre på forskjellig spenning og hastighet. Hver kjerne kan også skrus helt av når den ikke brukes, slik at den ikke trekker strøm når den ikke er i bruk. Dette skal ifølge Qualcomm gi et strømforbruk som er 25 til 40 prosent lavere enn på dagens Snapdragon-brikker.

Samtidig oppgraderes grafikkprosessoren (GPU-en). Den sterkeste Qualcomm-GPU-en som brukes i dag er Adreno 220, som blant annet står i HTC Sensation. S4 skal leveres med Adreno 225, som ifølge Qualcomm har 50 prosent høyere ytelse. Dette gjøres blant annet ved å doble båndbredden til grafikkminnet, altså kan GPU-en tygge unna dobbelt så mye informasjon som forgjengeren.

MSM8960 og APQ8064

Qualcomm legger også til støtte for LTE. Dette er mobilnettet som markedsføres som 4G av NetCom i Norge. LTE gir deg teoretiske nedlastingshastigheter på 100 Mbps. Det vil også være mulig å overføre data over LTE samtidig som man foretar et anrop via GSM eller 3G.

LES OGSÅ: Kan LTE erstatte ADSL?

Den første S4-brikken, MSM8960 (diagrammet til høyre) skal støtte både mobilnettene som brukes i Europa, og CDMA-mobilnettene som brukes i USA og Asia. MSM8960 skal videre ha Bluetooth 4.0, NFC, GPS og GLONASS, og Wi-fi. Denne har tokjerneprosessor.

Qualcomm har allerede sendt ut testeksemplarer av MSM8960 til interesserte produsenter, og det er ventet at de første telefonene vil dukke opp tidlig i 2012.

Den heftigste av de nye brikkene blir APQ8064, som får firekjernet prosessor. Denne er fortsatt under utvikling, og forventes å dukke opp i telefoner i løpet av andre halvår 2012.

For øvrig er ingen av de nye systembrikkene nyheter i seg selv, da de ble lansert allerede i feruar i år.

Kilder: Qualcomm.com, Phonescoop.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.