IKT

Slik blir fremtidens krig

...og dette er kanskje fremtidens soldat?
...og dette er kanskje fremtidens soldat? Bilde: US Army Natick Soldier Center
Espen Leirset
3. okt. 2005 - 12:30

Det svenske Försvarets materielverk (FMV) har gjort en teknisk analyse av hvordan fremtidens krig vil se ut.

Prognosen danner grunnlag for det svenske forsvarets satsing på ny teknologi, skriver det svenske tidsskriftet Ny Teknik.

Prognosen leder tankene mot filmene «Terminator» med Arnold Schwarzeneggers og Star Wars-filmen Klonene angriper.Nano-roboter

Sensorene er sentrale i fremtidens krigføring. De vil bli smartere, billigere og mindre, og kan registere alt innen frekvensområdet med stor nøyaktighet. Informasjonen sendes med kryptert radio som blir helt avlyttingssikkert.

Spaning og angrep skjer fra ubemannede og selvstyrende lattformer, både i luft, på bakken og under vann. Nye jetmotorer gir større rekkevidde for flyene, mens nanoroboter sprer seg som pollen og bakterier for spaning og målanvisning. Store systemer med ubemannede roboter samarbeider med hverandre.Helse-uniformer

– Når det kommer til knapptrykkingen, må et menneske ta avgjørelsen, sier prognoseansvarlig Ingrid Bruce til bladet.

Soldatene vil i framtida likevel bli enda mer verdifulle, og de vil få et effektivt og fleksibelt beskyttelsessystem som overvåker og muligens behandler pasientens helse.

– Men det er viktig å huske at dette er en teknisk prognose, og at det finnes mange andre faktorer som spiller inn på utviklingen, påpeker Bruce.

Les mer om: