MOBIL

Slik blir Facebooks app-butikk

Facebook App Center skal samle sosiale apper i en egen butikk.

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. mai 2012 - 09:31

Facebook annonserte i går at de kommer med sin egne app-butikk. Og med 900 millioner brukere er det all grunn til å følge med når Facebook tar et slikt steg.

Og siden Facebook er plattformuavhengig kommer butikken til å se annerledes ut enn de andre.

Mens Apple App Store, Google Play og andre app-butikker er sentraler hvor du finner apper til de respektive operativsystemene, blir Facebook App Center et sted hvor du skal kunne finne alt fra Facebook-apper til mobilapper og nettsider som benytter Facebook-funksjonalitet.

Butikken skal åpnes i løpet av de kommende ukene, skriver Facebook-utvikler Aaron Brady i selskapets utviklerblogg.

LES OGSÅ: Lager HTC Facebook-mobil?

Ett sted for alt

Det er altså snakk om et sted hvor du skal finne sosiale apper. Det kan for eksempel være apper som på en smart måte lar deg dele bilder på Facebook, eller spill du kan spille mot Facebook-vennene dine. Det kan også være nettsteder som benytter Facebook-funksjonalitet på en lur måte, eller en app som kjører i en ramme hos Facebook, for eksempel spill som Farmville.

Selv om Facebook App Center skal inneholde mobilapper er det ikke mulig å laste ned disse direkte herfra. I stedet skal det lenkes rett til de forskjellige mobilappbutikkene. Om du vil laste ned Facebook-apper til iPhone vil du altså sendes rett til iTunes.

Tanken er å oppfordre til mer bruk av Facebook - ikke å konkurrere med mobilappbutikkene.

LES OGSÅ: Slik får du igjen penger for Android-apper

Tar 30 prosent

Facebook-apper som kjører på Facebook-plattformen og kjøpes via App Center skal være inntektskilden. Her skal Facebook i likhet med Apple ha sin del av kaken og tar 30 prosent av salgssummen for å selge apper i butikken.

På sett og vis kan en si at Facebook er i ferd med å raske sammen de appene og nettstedene som på en eller annen måte benytter Facebook-funksjoner. Men i likhet med Apples App Store vil ikke hva som helst slippe gjennom nåløyet. Alt som skal promoteres i App Center må gjennom en godkjenningsprosess for å få tommelen opp fra Facebook.

Utviklerne må derfor sende inn sine apper og nettsider til App Center. Deretter gjennomgår de en godkjenningsprosess. En fordel med dette er at det blir mindre sannsynlig å finne apper som stjeler informasjon eller spammer vennene dine.

Appbutikken får sin egen nettside, men det blir også mulig å finne apper ved å bruke søkefeltet på Facebook. Brukere skal også kunne finne apper via mobilen.

LES OGSÅ: Fordelene med Android, iOS og Windows

Frost & Sullivan-analytiker Saverio Romeo sier til BBC at steget antyder at Facebook ønsker å bli en større aktør i mobilmarkedet. Han tror at Facebook App Center kan bli den første store app-butikken som er plattformagnostisk.

Kilder: Facebook developer blog, Facebook App Center Guidelines, BBCBloomberg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.