MOBIL

Slik blir Android Gingerbread

Her er det du trenger å vite om neste utgave av Android.

Marius ValleMarius ValleJournalist
19. okt. 2010 - 16:29

Android er mobiloperativsystemet som utvikler seg i forrykende tempo. Bare det siste året, når det har gått fra 1.6 via 2.0 til 2.1 og 2.2 har det kommet mange nye funksjoner og muligheter.

Men det er fortsatt stort sett grunnleggende likt den første Android-utgaven. Det endrer seg i det som blir den neste store oppdateringen av operativsystemet.

Les test av Android 2.2-telefonen LG Optimus One »


Versjonsnummer ukjent

Ingenting er bekreftet av Google enda, så all informasjonen som finnes er å betrakte som rykter enn så lenge. Det er for eksempel ikke kjent om neste versjon får versjonsnummer 2.5 eller 3.0. Det skal imidlertid gå under kodenavn Gingerbread (pepperkake), så for enkelhets skyld omtaler vi det som Gingerbread.

For å gjøre forvirringen komplett finnes det rykter om at Android 3.0 slett ikke går under kodenavn Gingerbread, men Honeycomb. Så hva som faktisk stemmer får vi ikke vite før Google offisielt annonserer det.

Maskinvare

Ifølge Eldar Murtazin, den usedvanlig velinformerte russeren bak Mobile-Review.com, kommer Google til å anbefale heftigere maskinvare til telefoner som skal kjøre Gingerbread.

Høy oppløsning

Murtazin fortalte i en podkast (på russisk) i sommer at anbefalingene er prosessor på 1 GHz og 512 MB RAM (arbeidsminne). Skjermstørrelsen anbefales å være minst 3,5 tommer. For telefoner med 4 tommers skjerm eller mer blir det mulig å kjøre oppløsningen 1280 x 760 piksler. 

Billigere telefoner med svakere maskinvare skal angivelig fortsatt kjøre Android 2.x, så forvent å finne billige Android-telefoner med denne versjonen selv etter at Gingerbread er lansert.

Brukergrensesnitt

Menysystemet skal få en kraftig oppdatering. Dette skal gjøre bruken av tredjepartsmenysystemer, som HTC Sense eller Samsung TouchWiz overflødig. Hvorvidt dette betyr at tredjepartsmenyer vil forsvinne er ikke kjent. 

Ryktene har imidlertid sagt at Google vil fjerne produsentenes mulighet for å legge inn egne menysystemer. 

Hvordan Googles nye menysystem skal se ut vet vi foreløpig ikke, men ifølge Murtazin skal det være radikalt annerledes. Det skal angivelig være bygget opp omtrent som bildegalleriet i Android 2.2. Se denne videoen for å se hvordan dette ser ut.

– Subtile endringer

Ny informasjon fra Phandroid.com, som hevder å ha sett Gingerbread,  forteller om en endring i brukergrensesnittet som er langt fra så omfattende.

De rapporterer at ikonene har blitt penere, og at endringene ikke er veldig åpenbare. Det skal være snakk om en opprensking i menyene.

Faktisk så beskrives hjemmeskjermen som fundementalt lik som på dagens Android-utgaver. Utover noen endringer i fargevalg er det ifølge bloggen likt.

Bildet til høyre er ifølge nettstedet av Gingerbread, men det er ikke akkurat veldig oppklarende.

Nye funksjoner

Det skal komme en del nye funksjoner i Gingerbread, og en av de største er støtten for videosamtaler. Det er da snakk om Google Talk i en mobilversjon, og ikke 3G-videosamtaler. Dette støttes nemlig fra før av. Det som er interessant er at Google Talk finnes på flere plattformer, så du blir trolig ikke nødt til å ha en annen Gingerbread-telefon for å snakke med andre, slik som på iPhone 4.

Det skal komme støtte for WebM-video. Dette er et åpent videoformat som skal gi høy kvalitet, men som ikke krever lisenser slik som Divx. 

Støtten for klipp-og-lim skal bli bedre, og integrasjon av sosiale nettverk blir forbedret.

Nytt Market

Programvarebutikken Android Market skal også oppgraderes, med mulighet for å kjøpe og installere programmer direkte fra PC-en din. Du vil kunne gå inn på en nettleserutgave av Market, kjøpe programmer og deretter få den installert automatisk på Android-telefonen din uten å løfte en ekstra finger.

Google Music

Det samme skal kunne gjøres med musikk. Tjenesten Google Music antas å slippes løs sammen med Gingerbread. Her vil du kunne kjøpe musikk som du kan laste direkte inn på telefonen via internett.

Dette blir Googles konkurrent til iTunes Music Store, men detaljene er ikke kjent. Det blir trolig en musikkbutikk, men vi kan sannelig håpe på at det blir en konkurrent til Spotify og Wimp også, altså med direkteavspilling av musikk rett på telefonen.

Imidlertid er det kjent at det vil bli mulig å spille av musikk du har liggende på PC-en din hjemme direkte på telefonen. Det vil fungere omtrent som Spotify, bare at utvalget er det samme som du har på PC-en din.

Musikkfunksjonene ble demonstrert på Google I/O tidligere i år, og kan sees i denne YouTube-videoen.

Vi venter på bekreftelse

Til tross for at Android er et operativsystem basert på åpen kildekode holder Google som alltid kortene tett til brystet. All informasjon om Gingerbread/Honeycomb/Android 3.0 er som nevnt bare å betrakte som rykter. Det gjelder også den nye informasjonen fra Phandroid, som ikke oppgir kilder eller viser bilder for å underbygge det de formidler.

Du skal altså ikke bli overrasket om litt eller mye blir annerledes når Gingerbread faktisk presenteres av Google. 

Kilder: Unwiredview.com (1, 2), Phandroid.com, Phonedog.com, Wikipedia.com, APCmag.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.