MOBIL

Slik ble tableten til

Apple laget ikke den første tableten. De var ikke engang i nærheten.

Marius ValleMarius ValleJournalist
19. apr. 2011 - 15:52

Denne artikkelen ble første gang publisert 19. april 2011.

Tableten har først den siste tiden blitt en populær dings mange av oss vil ha. Mye av æren skal vi gi til Apple, som med iPad klarte å skape et produkt som ikke bare er for spesielt interesserte.

Men tabletens historie startet lenge før Apple lanserte iPad i 2010. Faktisk produserte Samsung en fullblods tablet allerede i 1989, og for snart ti år siden spådde Bill Gates at tableten blir den mest populære PC-en.

Men vi skal enda lengre tilbake i tid for å finne begynnelsen. Vi har gravd frem noen av de mest interessante forgjengerene til dagens tableter.

Dynabook - 1968

Dynabook var et konsept som ble presentert allerede i 1968. Dette var et konsept utviklet av Alan Kay, som i bunn og grunn var beskrivelsen av en laptop eller tablet-PC. Dette ble utviklet før den personlige datamaskinens tid, da datamaskiner var store beist som tok opp hele haller.

Dynabook skulle ha et tastatur uten bevegelige deler, en nettverksforbindelse som gjorde det mulig å laste ned og kjøpe innhold, og det hele skulle koste 500 dollar. 

Nå skal det sies at Dynabook aldri ble noe mer enn et konsept, men idéen er altså langt fra ny.

Les mer om Dynabook i en interessant artikkel hos Tom's Hardware »

GRiDPad - 1989

Produsert av Samsung var GRiDPad en av de aller første tablet-PC-ene som kom i salg. Den var en modifisert Samsung PenMaster, som aldri ble noe annet enn et konsept. GRiDPad ble imidlertid produsert, og hadde en ti tommers monokrom skjerm.

Den kjørte MSDOS, kunne gjenkjenne håndskrift, og veide mindre enn 2,2 kilo. Altså ikke akkurat veldig lommevennlig.

Med en 386SL-prosessor som kjørte på 20 MHz, 20 MB RAM og harddisker på mellom 40 og 120 MB kunne den løse mange av datidens oppgaver. Men prisen gjorde at den aldri ble noen suksess. 2730 dollar (knapt 15 000 kroner etter dagens kurs) var veldig mye penger for 20 år siden.

PoqetPad - 1991

Poqet Computer Corporation lanserte i samarbeid med Fujitsu en tablet-PC med trykkskjerm i 1991. Denne hadde en prosessor på 7 MHz og monokrom skjerm.

Den var DOS-kompatibel, og hadde kun trykkskjerm, og ikke tastatur. Du måtte bruke en pekepenn for å styre den.

Fujitsu fortsatte å utvikle tablet-PC-er utover 90-tallet, og lanserte blant annet den første med fargeskjerm i 1998. Disse kjørte Windows i forskjellige utgaver.

Neste side: Mellomstasjonene - PDA og Tablet PC »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.