IT

Slik ble nasjonalklenodiet restaurert til jul

Den originale Flåklypa-filmen er klar på Blu-ray i Full HD.

Gigante: Ivo Caprino og Il Tempo Gigante imponerte norske kinogjengere på 70-tallet. Nå kjører vidunderet igjen i Full HD.
Gigante: Ivo Caprino og Il Tempo Gigante imponerte norske kinogjengere på 70-tallet. Nå kjører vidunderet igjen i Full HD. Bilde: Caprino
16. des. 2013 - 20:32

Ingen norsk film har vært en suksess slik som snart 40 år gamle Flåklypa Grand Prix.

Spesielt i disse dager, hvor en ny Flåklypa-film har hatt premiere, husker mange Ivo Caprinos original og den fantastiske filmatiseringen av Kjell Aukrusts verden i stop-motion teknikk.

Les også: Slik lages den nye Flåklypa-filmen

Teknologisk overhaling

Men tidens tann har gnagd på mesterverket.

Derfor har Caprino-familien tatt et nytt krafttak og restaurert klassikeren i ny utgave på høyoppløselig Blu-ray. Det er ikke bare bare, for Blu-ray krever en helt annen oppløsning enn den tidligere DVD-utgaven.

Fem år har det tatt, og originalformatet på 4:3 er forlatt til fordel for et TV-vennlig 16:9 bredformat.

En slik formatforandring blir ikke bra om man bare zoomer inn og utelater en del av bildet. I stedet har animatørene gjenskapt scener på hver side av bildet der det ellers ville gått tapt for mye informasjon. Det gjør opplevelsen mye bedre for et moderne publikum, men de som sverger til originalen får den også med på kjøpet. I smalformat selvfølgelig, og med den opprinnelige monolyden.

Det er faktisk mulig å bytte mellom de to utgavene for å se forskjellen. Og den er stor.

Restaureringen er et mesterverk. Det analoge preget til originalen er visket bort, slik at man kunne tro den var filmet digitalt. Her er det ingen støvkorn, lysflimmer og små bevegelser i kameraene mellom bildene. Denne digitaliseringen av den gamle 35 mm originalen er veldig bra.

Å se Il Tempo Gigante kjøre i rasende tempo i bakkene er nesten en 3D-opplevelse som kjennes enda mer i magen enn da originalen kom.

Les også: Norsk selskap skal revolusjonere dubbing

Modernisert lyd

Den originale monolyden har fått gjennomgå en grundig vask hos digitalsnekkerne.

Ikke bare er den renset for støy, den fremstår i et moderne 5.1-lydbilde som gir en helt annen dybde enn i originalen.

Stemmene er justert slik at de treffer munnbevegelsene bedre, og motorbrølet fra Il Tempo Gigante er bedre i hjemmekinoanlegget enn det noen gang var på kino.

Les også: Nå kan du lage din egen Street View

To disker

Mens filmene ligger på Blu-ray-platen har Caprino også lagt til en DVD som er langt mer innholdsrik enn det som vanligvis følger med filmer.

Her er det en masse ekstramateriell, fra Aukrusts 217 tegninger til filmen, flere TV-filmer og en ny over timelang dokumentarfilm om filmens opprinnelse, utvikling og restaurering.

Ikke mange med Blu-rayspiller vil bli lei seg om de får denne nasjonalskatten til jul.

Nesten 3D: De som husker billøpet fra den første norske Flåklypafilmen husker at det var så langt man kom en tredimensjonal opplevelse uten briller.
Ikke mange med Blu-rayspiller vil bli lei seg om de får denne nasjonalskatten til jul.Nesten 3D: De som husker billøpet fra den første norske Flåklypa-filmen husker at det var så langt man kom en tredimensjonal opplevelse uten briller. Caprino

Les også:

Den ultimate universal-fjernkontrollen

Hvor mye mer lyd får du for 14000 enn 5000 kroner?

Snart får vi 10 Gbit/s fra tv-kabelen  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.