Slik ble 400 millioner vedlikeholdskroner til fylkene fordelt

Seint i 2020 ble det vedtatt å gi 400 millioner kroner ekstra til vedlikehold av fylkesvegene. Nå er pengene fordelt, og Vestland og de nord-norske fylkeskommunene fikk mest.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide
Samferdselsminister Knut Arild Hareide Foto: Tor Livius Midtbø/SD
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
9. apr. 2021 - 10:06

Det er Statens vegvesen som har fordelt pengene etter fylke, og ikke prosjekt og tiltak, fordi det kan komme endringer gjennom året, opplyser Samferdselsdepartementet.

 

Fylke

Tilskudd

Viken

ca. 41 mill. kr

Oslo

ca. 1,4 mill. kr

Innlandet

ca. 25 mill. kr

Vestfold og Telemark

ca. 29 mill. kr

Agder

ca. 29 mill. kr

Rogaland

ca. 17 mill. kr

Vestland

ca. 76 mill. kr

Møre og Romsdal

ca. 40 mill. kr

Trøndelag

ca. 28 mill. kr

Nordland

ca. 57 mill. kr

Troms og Finnmark

ca. 57 mill. kr

- Fylkesveiene trenger et løft. Det har vi signalisert i ny Nasjonal transportplan og vi viste det gjennom budsjettforhandlingene for 2020 og 2021. Nå følger vi opp disse forhandlingene og fordeler om lag 400 millioner kroner ekstra til vedlikehold av fylkesveier. Det vil gi bedre veier for folk og næringstransport i hele Norge, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Det er fylkeskommunene som har ansvaret for fylkesveiene, og må prioritere midler til bygging, drift og vedlikehold. Regjeringa har likevel to øremerka tilskuddsordninger for fylkesveier: Vedlikehold av fylkesveier og utbedring av fylkesveier som er viktige for tømmertransport.

For å stimulere til aktivitet og jobbar i heile landet, i samband med koronakrisa, blei det seint i 2020 vedtatt 400 millioner kroner ekstra til vedlikehold av fylkesveier. Disse pengene er det ikke krav om at må gå til veier som er viktige for sjømatnæringen, som tilskuddsordninga egentlig krever. Vedtaket kom så sent på året at pengene ble overført til 2021.

- Etter gode forhandlinger i Stortinget, blei vi enige med Fremskrittspartiet (Frp) om disse ekstra midlene. Dette kjem i tillegg til de prosjekta og tiltaka som allerede er planlagt for 2021 av fylkeskommunene. Mange steder er det et stort behov for oppgradering, og nå kommer det mer pengar, sier samferdselsministeren.

Det er ikke stilt krav til eiendel fra kommunene og pengene skal gå til vedlikeholdstiltak og mindre utbedringstiltak. De ulike tiltakene kan være asfaltering, reasfaltering, bygging av rekkverk, vegoppmerking, kantforsterkninger, vegetasjonsrydding, stikkrenner, grøfting og fergekaier. Tiltakene må gjennomføres i løpet av 2021.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.