BYGG

- Slåss som energiprodusentene

RETTER PEKEFINGER: Direktøren i Enovas avdeling for energibruk, Dag Rune Stensaas, innrømmer at det er dyrere å bygge energieffektive bygg, men mener prisen kan gå kraftig ned dersom byggenæringen blir tøffere til å forhandle.
RETTER PEKEFINGER: Direktøren i Enovas avdeling for energibruk, Dag Rune Stensaas, innrømmer at det er dyrere å bygge energieffektive bygg, men mener prisen kan gå kraftig ned dersom byggenæringen blir tøffere til å forhandle. Bilde: Mona Strande
Mona Strande
6. mars 2008 - 14:28

Direktøren i Enovas avdeling for energibruk, Dag Rune Stensaas, mener byggenæringen må gjøre energieffektivisering til sitt kampområde.

– Problemet til byggenæringen er at dere ikke har noen sterke næringsinteresser som promoterer energieffektivisering på samme måte som energiprodusentene stiller krav til mer fornybar energiutbygging og bedre støtteordninger, sier Stensaas.

Må kreve støtte

I sitt innlegg på Byggedagene i dag understreket han at selv om Enova jobber med dette daglig, vil det bli nærmest umulig å få oppfylt deres ønske om mer energieffektive bygg uten sterkt engasjement fra næringen.

– Dere må jobbe mot myndighetene og politikerne for å få gode støtteordning dersom dere bygger energieffektive bygg. Det er et tungt engasjement som må til for å sikre politisk forankring og bedre energieffektivisering. Det skjer ikke av seg selv, sier Stensaas.

Egen Enova-pott

Han forteller at Enova har en egen ordning som nylig har startet, hvor det er mulig for byggenæringen å få støtte dersom bedriftene setter klare energimål på sine prosjekter.

– Da kan dere få med dere en Enova-pott som dere kan bruke til energitiltak der det trengs, uten at dere må gjennom en omstendig søknadsprosess hver gang. Jeg vil med dette invitere dere alle til å komme til oss for en prat om ordningen, sier Stensaas, før han igjen trekker sammenligningen til energiprodusentene:

– Dere er altfor snille når dere forhandler – for eksempel om fjernvarmetilkobling eller lignende. Dere må være like tøffe som energinæringen, og tørre å slåss.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.