IT

Slåss om framtidas it-rekrutter

LOL-ER SEG I SØVN: Spillfantastene på The Gathering i Hamar er også indrefileten for it-rekruttererne.
LOL-ER SEG I SØVN: Spillfantastene på The Gathering i Hamar er også indrefileten for it-rekruttererne. Bilde: Leif Hamnes
Leif Hamnes
9. apr. 2010 - 07:10

Kampen om it-kompetansen

  • Analyser fra IDC og Empirica viser at Norge og Europa kommer til å lide av stor mangel på it-kompetanse de neste årene
  • EU frykter konkurransen fra Asia, og satser tungt på å motvirke tendensen gjennom eSkills-programmet, som også er representert i Norge.
  • Tallet 685 000 er anslått om mangelen på it-hoder i Europa innen 2015.
  • Dette er ifølge analysene et resultat av at it griper om seg i alle deler av samfunnet, samtidig som færre velger denne utdannelsen.

Også denne påsken var selvtitulerte nerder – rundt 6000 i tallet – samlet til massemønstring i Vikingskipet på Hamar.

Med bokscola-overdosen på litt avstand, men med inntrykkene i friskt minne, skal framtida nå planlegges for tenåringene som deltok. Det håper i hvert fall it-bransjen.

At hovedtyngden av deltakermassen på spillpartyet The Gathering (av deltakerne selv bare omtalt som TG) fortsatt mangler 2-3 år på å være aktuelle for høgskoler og universiteter, hindrer ikke utdanningsinstitusjoner og it-arbeidsgivere i å bruke anledningen stadig mer aktivt for å profilere seg.

– Attraktiv gruppe

Blant sponsorene i år var blant annet NITH og UiO informatikk, i tillegg til tunge bransjenavn som Cisco og Ventelo.

I tillegg fant TU egne stands fra spillbransjen gjennom Funcom, og – nytt av året – Forsvaret. Alle var ute i samme ærend: Finne nye, motiverte og it-kyndige hoder.

I tillegg fant TU egne stands fra spillbransjen gjennom Funcom, og – nytt av året – Forsvaret. Alle var ute i samme ærend: Finne nye, motiverte og it-kyndige hoder. PÅ STUDENTJAKT: Marius Brendmoe fra NITH. Leif Hamnes

– Vi har fokus på spillutvikling og spillgrafikk, og da er det veldig naturlig for oss å være synlige her. Men også for mindre spillrelaterte formål er dette en attraktiv gruppe å henvende seg til, sier spillprogrammeringsstipendiat Marius Brendmoe fra bak skranken ved NITH-standen i Vikingskipet.

– Det er langt fra World of Warcraft-spilling til javascript eller serverdrift?

– Ja, men erfaringen er at gamere har en grunnleggende interesse og forståelse for it som er svært viktig for å kunne drive det langt. It-interesse er It-interesse, sier Brendmoe.

Ola digitalsoldat

Midt blant spektakulære pc-er, soveposer og dunkdunk-musikk kunne man i år se store containere dekorert med militære kamuflasjeovertrekk og påskriften "The future soldier goes digital".

Midt blant spektakulære pc-er, soveposer og dunkdunk-musikk kunne man i år se store containere dekorert med militære kamuflasjeovertrekk og påskriften Leif Hamnes

Utenfor den omfattende standen forsøkte tre uniformskledde representanter fra Forsvarets Ingeniørhøgskole å lokke skjermtrøtte tenåringer til push-up-konkurranse.

– Det er første gang for oss, men det er ingen tvil om hvorfor vi er her: Forsvaret opplever et sterkt økende behov for it-kyndige rekrutter og it-kompetanse generelt, sier informasjonsrådgiver og ansvarlig for standen, Hilde Lindboe.

Samtidig minner hun om at det fortsatt handler om soldater.

– It-drift i Forsvaret kan bety å beskytte og drifte kritiske systemer for våre operasjoner i Afghanistan. Det fysiske har en del å si, men med 6000 å ta av håper vi jo å finne noen lovende prospekter, sier Lindboe.

ETTERTRAKTET: Spillinteresserte og it-kyndige Kenneth Stokvin (16) fra Trøgstad. Leif Hamnes

Ikke helt overbevist

TU vendte tilbake til NITH-standen, som er på TG for tredje gang. Tidligere hadde NTNU monopol på å promotere studier under spillmessen. For det er ingen studiemesse, innser standsjef Marius Brendmoe.

– Vi er ikke særlig oppsøkende. Det nytter uansett ikke her, sier han mens TU finner 16-åringen Kenneth Stokvin fra Trøgstad i godstolen, med Xbox-kontroller i hånda og NITH-brosjyrene på trygg avstand.

– Kom du hit fordi du vurderer en it-utdanning om noen år? spurte vi.

– Nja. Jeg går jo på elektrolinja på Askim videregående, så kanskje. Men mest handler det om at jeg hadde lyst å prøve spillet (Heroes of Newerth, journ. anm.). Dessuten så stolen veldig god ut, sier 16-åringen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.