IKT

Slåss om å lagre data best

Når stadig mer data skal lagres, må det som regel også nyere programvare til.
Når stadig mer data skal lagres, må det som regel også nyere programvare til. Bilde: ARKIV

I datalagringsmarkedet er det programvare som skaper gode tall på bunnlinjen. Og det aller beste er å kunne administrere konkurrentene.

De fleste tenker på utgiftene til små og store skap fulle av harddisker når det skal budsjetteres med datalager. I det lange løp er det administrasjon av boksene og dataene de inneholder som koster penger - mye penger.

Administrasjonskamp

De store lagringsleverandørene overgår hverandre i påstander om hvor lett det skal bli å administrere heterogene lagringsmiljøer. De fleste som bruker store SAN- og NAS-løsninger har utstyr fra flere leverandører, og få ting virker mer forlokkende enn muligheten til å administrere alle plattformene fra samme programvarepakke.

I sommer slo Hitachi til med en djerv utviklingsplan for å bygge fremtidens administrasjonsstandard. Nå slår erkekonkurrenten og markedslederen EMC tilbake. Og denne gangen dreier det seg ikke om en plan, men et konkret produkt.

Det er et år siden EMC lanserte det første produktet for administrasjon av data over plattform og konkurrentgrenser. AutoIS, som administrasjonsproduktet kalles, klarte å koble seg til ulike lagersystemer. Til sammen kunne programvaren kontrollere 35 prosent av funksjonaliteten.

Målet for denne utviklingen er å ta seg av 100 prosent, men representanter for selskapet innrømmer at det vil være umulig å nå helt opp. Likevel kom det overraskende at den nye versjonen av AutoIS som nå er annonsert klarer hele 80 prosent. Det vil gi selskapet et tungtveiende argumenter når de skal selge administrasjonsprogramvare til kundene.

Standard for tregt

Selv om alle lagringsleverandørene bekjenner seg til åpenhet og standarder, har de stor egeninteresse av det motsatte. Jo flinkere de er til å lage spesielle løsninger og egne programmeringsgrensesnitt, desto verre er det for konkurrentene å få inngrep med sin programvare.

- Selv om vi i EMC har forpliktet oss til å til å følge CIM-standarden, vil vi ikke kunne følge den helt ut, sier teknisk direktør Mark Lewis. Det ligger i sakens natur at en bransjestandard som CIM alltid vil ligge etter de løsninger vi selv utvikler, og det er jo på utviklingsfronten slaget om å være best avgjøres. Derfor vil vi aldri la oss binde av standarden, det vil sinke oss i forhold til konkurrentene.

FoU

På tross av de dårlige tidene har EMC fortsatt å satse beinhardt på forskning og utvikling. I fjor brukte de hele 800 millioner kroner på denne aktiviteten, og det er utvikling av programvare som stikker av med tre fjerdedeler av potten.

- Det er her slaget om markedsandelene utkjempes, sier Lewis. God programvare gjør det lettere for oss å selge inn lagringskabinetter. I dag kommer 23 prosent av omsetningen fra programvare, og vi tror dette vil øke til 30 prosent om et par år.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.