KLIMA

Slår sotalarm for verdens isdekke

Al Gore oppfordret i går til å handle mot sotlaget på jorda.
Al Gore oppfordret i går til å handle mot sotlaget på jorda. Bilde: Scanpix
29. apr. 2009 - 08:09

Skal verdens isdekke reddes, må også utslippene av sot og kortlivede klimagasser reduseres.

Dette er oppfordringen verdens ledende klimaforskere på smeltende is, og en rekke ministre fra is- og breavhengige land, vil sende fra den internasjonale issmeltekonferansen i Tromsø tirsdag.

Her samles ministre ikke bare fra Arktis, men også fra land som Nepal og det svært klimautsatte Bangladesh, der framtidens vannforsyning er tett knyttet til isbreene i Himalaya.

Drikkevannskilde

– Isbreene i Himalaya er Asias vanntårn. De er hovedkilden til drikkevann for 40 prosent av verdens befolkning, sa tidligere visepresident og Nobels fredsprisvinner Al Gore i sin åpningstale under konferansen.

Han kom med en klar og direkte oppfordring til statslederne som i desember samles til FNs klimatoppmøte i København:

– Verden må for all del unngå at vi passerer det kritiske vippepunktet der avsmeltningen av is ikke bare øker havnivået, men også framskynder prosessen der permafrosten slipper løs frossen og bundet metan.

Sammenlignet med CO2 er metan en mer enn ti ganger med aggressiv klimagass.

– Permafrosten alene kan slippe ut så mye metan at vi dobler mengden klimagasser i atmosfæren, advarer Gore.

Direkte virkning

Klimaekspertene på konferansen peker på kortlivede klimagasser både som en enorm utfordring, men også som en mulighet.

Nettopp fordi sot, vanndamp, metan og bakkenært ozon er kortlivede, vil et redusert innhold av disse gassene i atmosfæren få en direkte effekt på oppvarmingen.

– Reduksjon av CO 2-utslippene og andre drivhusgasser må være ryggmargen i verdens klimatiltak. Men selv om vi skulle klare å snu kurven for de økende utslippene av drivhusgasser, vil ikke reduksjonen skje raskt nok til å bevare polare og alpine miljø slik vi kjenner dem i dag, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som sammen med Al Gore er vertskap for konferansen.

Frykter sot

Både Støre, Gore og forskerne i Tromsø peker på sot som en langt mer alvorlig trussel enn det vi kjente til bare for få år siden.

Soten legger seg på is og snø og begrenser refleksjonen av sollys.

– Dette framskynder avsmeltningen. Og det er mye sot i atmosfæren. I de øvre luftlag i Himalaya viser målinger like mye luftforurensning som vi ser over Los Angeles. Alle verdens ledere må ta inn over seg denne kunnskapen og handle, sier Al Gore.

Ekspertgruppe

Gore og Støre annonserte i Tromsø at de vil sette opp en arbeidsgruppe av verdens ledende eksperter på smeltende is.

Ekspertene skal samles i Tromsø i juni for å utforme budskapet som skal tas med til København i desember.

– Dette er også formålet med issmeltekonferansen. Fra Tromsø kommer det ut kunnskap og budskap som ingen ansvarlige politikere kan si er uviktige. Det er mange illustrasjoner på global oppvarming. De sterkeste finner vi ved polene. I Tromsø er vi like oppunder nordpolen hvor vi har bevis som bør få politikere til å handle, sier Jonas Gahr Støre til NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.