SAMFUNN

Slakteren fra Molde

9. nov. 2000 - 09:48

Regjeringen Jagland ble blendet av de nye unge og dynamiske eierne som hadde vært i USA og blitt rike. Moldenserne skulle inn i selskapet med et industrielt perspektiv. Aker skulle revitaliseres. De underliggende verdiene skulle avdekkes. Om ikke lenge hadde de klart å overta hele Aker, og fusjonen mellom Aker og RGI (Rescource Group International) ble gjennomført til Aker RGI. Hovedkontor ble plassert på Aker Brygge.

For at staten skulle sikre seg at moldekameratene skulle bli boende i landet, fikk de innvilget et skatteamnesti av daværende finansminister Jens Stoltenberg på hele 600 millioner kroner. Et par måneder etter bestilte Kjell Inge Røkke sin etter hvert så berømte luksusyacht fra Italia.

For å kunne betjene de enorme lånene som måtte til for betale Aker-aksjene, måtte deler av selskapet selges ut. Først forsvant Norcem, eller byggevarevirksomheten, for nærmere fem milliarder kroner. Eierne, det vil si Røkke, fikk utbetalt ekstraordinære utbytter, og de kunne dermed betale gjelden og bestille seg nytt fly. Ut av Norge forsvant både penger og eierskap i noen av våre største industribedrifter.

Ikke en protest hørtes fra regjerings- eller fagforeningshold.

Så i vinter ble Aker tatt av børs etter at Bjørn Rune Gjelsten tok seg et sabbatsår. Alene på valen er Kjell Inge Røkke, som forbereder seg på oppkjøp i Kværner. Riktignok gjennom datterselskapet Aker Maritime. For å betale oppkjøpet selges dypvannsvirksomheten, deler av borevirksomheten i Canada og den aktive delen av Aker Geo. Salgene innbringer mer enn syv milliarder kroner. Det underlige er: Ikke en protest høres fra Ap eller LO.

En viktig fusjon mellom våre to største offshoreselskaper ble blokkert. Den industrielt strategisk viktige posisjonen i de meksikanske golfen forsvant. Igjen sitter vi med selskaper som må konsentrere seg om stadig mindre aktivitet på norsk sokkel. Avstanden til de viktige utenlandske markedene er blitt større.

Internasjonaliseringen av norsk offshoreindustri er lengre unna enn noen gang.

Men mannen som har solgt unna norsk industris muligheter, han hylles som en helt.

Hvilke selskaper er de neste på slakterbenken; Kværner, Orkla – eller har Røkke nå skaffet kontanter til å raide Telenor?

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.