Slakter SFTs klimatiltak

Slakter SFTs klimatiltak
ILLUSTRASJONSFOTO: EXXONOljeinstallasjon borerigg oljerigg oljeplattform solnedgang Esso Exxon Bilde: Exxon

Petroleumsindustrien kan kutte klimautslipp med 3 millioner tonn per år, hovedsakelig ved å elektrifisere norsk offshorevirksomhet.

Dette står det i tiltaksanalysen SFT presenterte i dag.

– Altfor lite, potensialet er mye større, raser Bellonas Marius Holm.

Gamle tall

Bellona mener det er teknisk mulig å redusere utslippene med 10 millioner tonn, dersom offshorevirksomheten elektrifiseres.

– Et realistisk utslippskutt vil være på 4-5 millioner tonn. SFT baserer sine beregninger på en 4 år gammel rapport fra Oljeindustriens landsforening. Dette er en lobbyorganisasjon med uttalt strategi å bekjempe alle tiltak i offshoresektoren. Det går bare ikke an, sier Marius Holm i Bellona.

Må gjøre bedre jobb

Også Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet reagerer.

– SFT må sjekke tallene for elektrifisering nærmere, krever han.

SFT innrømte på pressekonferansen at det mangelfulle datagrunnlaget ble diskutert under arbeidet med tiltaksanalysen.

– Stortinget har bedt oss om å gjøre beregninger på dette i samarbeid med OD og NVE, men dette har vi ikke hatt tid til ennå. Vi kommer nok til å se på dette i tiden framover, sa SFT-sjef Ellen Hambro på pressekonferansen.

Elektrifisering mulig

Elektrifisering av sokkelen er fullt mulig å gjennomføre, selv om prosessen vil ha mange utfordringer, mener SFT.

SFTs beregning forutsetter at kraftproduksjonen økes, i og med at det i dag er underskudd i kraftbalansen. Analysen inkluderer heller ikke gevinsten man får ved å redusere NO x-utslippene, slik Norge er forpliktet til i henhold til Göteborg-protokollen.

Dyrt

Kostnadsberegningene er foreløpig usikre, men SFTs anslag er at et klimakutt på 3 millioner tonn vil koste mer enn 600 kroner per tonn CO 2. Det anser myndighetene som et dyrt tiltak.

SFT presenterte i dag alle tekniske tiltak de mener kan redusere Norges klimautslipp framover.

Samtidig jobber regjeringen på spreng for å få ferdig klimameldingen om utslippskutt i Norge.

– Utsett klimameldingen

Opprinnelig var planen at SFTs oversikt over klimatiltak skulle presenteres samtidig med klimameldingen. En lekkasje i Aftenposten førte imidlertid at Stortinget ba om å få se analysen, dermed ble offentliggjøringen framskyndet.

Bellona mener regjeringen bør ta seg tid til å skaffe et bedre faktagrunnlag å basere sine vedtak på.

– Jeg vil heller at regjeringen fatter beslutninger på et velfundert grunnlag, enn at de presser ut en stortingsmelding, sier Holm.