BYGG

Slakter regjeringens veisatsing

Høyre og FrP er svært kritiske til Stoltenberg-regjeringens veisatsing. De mener den har vært en stor bløff.
Høyre og FrP er svært kritiske til Stoltenberg-regjeringens veisatsing. De mener den har vært en stor bløff. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
7. okt. 2009 - 07:34

– De sier de har brukt mer penger på vei av hensyn til næringsliv og finanskrisetiltak. Men i forhold til sine forgjengere har jo alle regjeringer brukt mer penger. Spørsmålet er om vi har fått mer vei. Og det har vi ikke, sier Høyres Øyvind Halleraker til Aftenposten.

Statistikk

Høyre og FrP viser til statistikk som sier at Bondevik II-regjeringen bygget flere kilometer vei enn Stoltenberg, Navarsete og resten av dagens regjering.

De mener Stoltenberg og Navarsete bløffet stort da de for nøyaktig ett år siden lovet å ruste opp veier og bygge jernbane "i et omfang nasjonen aldri har sett maken til".

– Takket være en formidabel kostnadsøkning har vi fått mindre vei for pengene. Å bygge 1,2 mil motorvei i året, som er ambisjonsnivået for de neste fire årene, kan neppe sies å være veldig ambisiøst, sier Halleraker til avisen.

– Vesentlig høyere nivå

Statssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet mener angrepet fra opposisjonen er urimelig.

– De kan ikke snakke seg bort fra at denne regjeringen gjør vesentlig mer enn forgjengerne på vei. Vi ligger på et vesentlig høyere nivå, både når det gjelder vedlikehold og bygging av ny vei, sier han, og peker på at regjeringen blant annet har bygget veldig dyre veianlegg, som firefelts flere steder og senketunnel under Bjørvika.

Har ingen tall

Vegvesenets blad Vegen og vi har sett på veimyndighetenes egne statistikker, og konstaterer at det i 1993, like før OL, var 1800 kilometer ny vei under bygging i Norge. I 2008 var det bare 627 kilometer under bygging.

Vegdirektoratets utbyggingsdirektør Lars Aksnes vet ikke selv hvor mange kilometer vei som bygges for de 7,13 bevilgede milliardene i år.

– Vi rapporterer hvor mange kilometer vei vi åpner, men har ikke tall for hvor mye som bygges. Vi har heller ikke slike tall bare for riksveinettet, sier han.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.