DATATELE

Slakter regjeringens bredbåndsbudsjett

Trond Heggelund
6. okt. 2006 - 14:40

- Bredbåndsfond har vært et klart uttalt mål fra regjeringen. Det er i statsbudsjettet foreslått en bevilgning på 122 millioner kroner via Høykom til utbygging av bredbånd i distriktene.

- Dette beløpet er på langt nær nok til å oppfylle løfte om bredbånd til alle i 2007. Denne posten er bare en vekst under Høykom fra 99 millioner til 122 millioner kroner, altså 23 millioner kroner mer enn i fjor, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge.

Huff fra Hoff

Generalsekretæren til IKT-Norge gjør et poeng av at Høykom tidligere år har hatt over 100 millioner til disposisjon. Så satsingen til regjeringen er dermed ikke veldig revolusjonerende.

- Det er trist at regjeringen nå ikke kan oppfylle sitt løfte om å gi bredbånd til alle. Skulle den målsettingen ha blitt nådd, måtte posten ha vært på minimum 350 millioner kroner, sier Hoff.

Feil profil på bredbåndssatsingen

Abelia mener at regjeringen ikke lever opp til sitt eget mantra om å bruke de store pengene på de store bredbåndsoppgavene.

- I dagens marked der 95 prosent allerede har bredbåndsdekning, men kun cirka 50 prosent har tatt det i bruk, så er den viktigste oppgaven å stimulere til at flere faktisk tar i bruk bredbånd, for eksempel ved å tilby elektroniske tjenester fra offentlig sektor og å satse på digitalisering av skolen, sier Paul Chaffey, leder av Abelia.

Øk bruken i stedet

- Regjeringen legger opp til at 122 millioner kroner skal bevilges til bredbåndsssatsingen. 100 millioner av disse vil, slik Abelia leser budsjettet, gå til infrastrukturutbygging for fem prosent av befolkningen, og 22 millioner til å sørge for at de resterende 50 prosent av befolkningen faktisk tar i bruk bredbånd.

Chaffey understreker at Abelia ikke er mot at det satses penger på infrastrukturutbygging i marginale områder, men at satsingen på å øke den faktiske bruken av bredbånd er viktigere og burde ha fått betydelig økte bevilgninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.