PRODUKSJON

Slakter rapport

26. apr. 2001 - 18:37

Den verdensledende leverandøren av linoleum, Forbo-Forshaga, har tatt ut stevning mot Forsvarets Bygningstjeneste (FBT) og har fått FBT til å holde igjen en rapport som advarer mot bruk av linoleum av helsemessige årsaker. Forbo krever at Forsvaret skal svare erstatning for den skade rapporten har påført selskapet.

Flere eksperter avfeier konklusjonene i Forsvarets rapport. Det omstridte dokumentet blir ikke lenger distribuert til noen utenfor Forsvarets egen organisasjon, så lenge den rettslige tvisten er under behandling for domstolene.

Påstander avvist

Teknisk Ukeblad omtalte rapporten i TU 25/2000. Der frarådet FBT bruk av linoleum i sine fremtidige byggeprosjekter. Lege Gunnar Skipnes fra Forsvarets bedriftshelsetjeneste uttalte: – Vi har målt en voldsom rikholdig cocktail av ugunstige stoffer, det er helt klart et behov for å forske videre.

Peter Blom fra Norges Byggforskningsinstitutt (NBI) tilbakeviste i samme utgave av Teknisk Ukeblad mange av påstandene om helseskader fra linoleum. I brev til Forbo skriver NBI at de mener konklusjonene i rapporten er trukket på sviktende grunnlag. NBI mener rapporten inneholder en rekke faglige svakheter og er lite egnet for offentligheten. Instituttet finner det ikke riktig å diskvalifisere linoleum som gulvbelegg. I et vedlegg til brevet tilbakevises en rekke påstander i rapporten.

– Lite profesjonell

Også 1. amanuensis Olav Bjørseth, som er laboratorieansvarlig for helse, miljø og sikkerhet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), har sendt kommentarer til Forsvarets undersøkelse. Han sier den bærer preg av liten profesjonalitet, og at valg av metoder og opplegg vitner om mangelfull fagkunnskap på dette området. Bjørseth er overrasket over at Forsvarets bygningstjeneste ikke har bedre kompetanse når det gjelder gulvmaterialer og mulige helseeffekter. Han mener at rapporten burde vært trukket tilbake, slik at det ikke ytterligere spres feilaktig informasjon.

– Det legges årlig 850.000 m2 linoleum i Norge. Av dette legger Forbo 62 prosent, sier administrerende direktør i Forbo-Forshaga A/S, Dag Ekner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.