ARKIVNYHETER

Slakter på løpende bånd

Anders J. Steensen
29. sep. 2011 - 07:45

Dette er Nortura Malvik.

* Beliggenhet: Malvik ligger i Sør-Trøndelag, nord for Trondheim.

* Arealet til Nortura Malvik: Grunnareal 14.000 kvadratmeter. Gulvareal 20.000 kvadratmeter med alle etasjer. Fabrikken er 270 meter lang.

* Skjæring: I tillegg til slakting, skjærer slakteriet storfekjøtt til biffer, fileter og produksjonskjøtt. Slakteriet har egen avdeling hvor de lager kjøttdeig - både snabber og skålvarianter.

* Hud: Etter at huden er trukket av skrotten går huden gjennom et isvannsbad. Deretter transporteres den videre, uten salting, til et mottaksanlegg som står for den videre behandlingen. Dermed er håndteringen av hud redusert til et minimum.

* Linjeklipp: Ny teknologi er tatt i bruk for klipping av småfe etter avliving. Det gir bedre dyrevelferd, hygiene og fører til høyere produktivitet.

* El-stimulering: Det er installert individuell elektrisk stimulering, på slaktelinjene, for hvert enkelt dyr. Det skal gi bedre spisekvalitet på kjøttet. I tillegg kommer tradisjonell mørning av biffer og fileter.

MALVIK: – Det første hele driftsåret regner vi med å slakte rundt 65.000 storfe og om lag 140.000 småfe totalt i Nortura Malvik. En stor flokk dyr, understreker fabrikksjef Knut Aursand. Dyrene kommer fra Trøndelag og omkringliggende områder i Midt-Norge.

Når dyrene har blitt avlivet, trekkes skrottene gjennom hele slakteriet automatisk med hjelp av et konvoier-system.

– Konvoier-systemet er en del av automatiseringen i slakteriet. Med en så automatisert linje, må alt fungere 100 prosent. Eventuell feilsøking foregår via pc-en, så overgangen er stor fra en tradisjonell slaktelinje, sier fabrikksjefen.

Nortura Malviks tekniske personale har hatt en krevende jobb med overgang fra gammelt til nytt system. Flere av de som jobber der var ansatt i et av de gamle slakteriene som er lagt ned.Konvoier

Slakteriet har en storfelinje og en småfelinje. Når dyrene kommer til slakteriet er de øremerket med gule merker som viser hvilken gård de kommer fra. Etter slakting, får dyrene unike skrottnummer. Dermed kan slakteriet spore skrottene underveis ved hjelp av data.

Når dyrene blir slaktet, hektes skrottene i en krok som er festet til en hengebane oppunder taket. Disse krokene blir automatisk trukket fremover. Dette systemet for fremtrekk kalles konvoier. Det finnes 3,5 kilometer med slik hengebane i Nortura Malvik.

Etter at nyslaktede skrotter er veid på varmvekta og bringes de automatisk videre til kjølerom uten hjelp av menneskehender. Tidligere måtte operatører skyve dem inn – og ut – med hendene. Nå trekkes de fremover på banen automatisk ved datahjelp.Siden operatørene ikke berører slaktet med hendene, er det også en hygienisk fordel. Det blir mindre fare for smitte av bakterier.

– Vi slakter for tiden om lag 260 storfe hver dag. Kapasiteten er 300. Vi øker antall slaktede dyr etter hvert. Men teknikken skal aldri gå raskere fremover enn at kravene til hygiene følges ett hundre prosent, sier Aursand.Ersatter flere slakterier

Nortura Malvik kostet 650 millioner kroner. Slakteriet hadde innkjøringsproblemer en periode, men den tid er forbi.

– Teknikk og nytt utstyr måtte kjøres inn og tilpasses, noe som ikke er uvanlig i et så stort og nytt anlegg, sier fabrikksjefen.

Nortura har lagt ned sine slakterier i Namsos, på Fosen og Oppdal. Foredlingsanlegget på Tunga er også historie. Det samme gjelder Grilstads slakterier i Levanger, Verdal og Oppdal. Dyrene bringes nå i stedet til Nortura Malvik. I år ble også Norturas anlegg i Ålesund nedlagt, en del av dyrene derfra slaktes også på Malvik.

Samvirkebedriften Nortura leieslakter for det private firmaet Grilstad i det nye slakteriet. Men når kjøttet kommer ut fra Nortura Malvik, er disse to skarpe konkurrenter i det videre markedet, akkurat som før. Konkurransen om forbrukerne fortsetter. Det gjør også konkurransen ovenfor kjøttprodusentene – de som eier dyrene på gårdene.Mer effektivt

Rundt 500 ansatte ble berørt av nedleggelse av alle slakteriene. Nortura Malvik har om lag 200 medarbeidere.

– Færre ansatte gir mye lavere utgifter til lønninger. Og vi slipper høye kostnader til vedlikehold. Målet for Nortura Malvik er å bli blant de mest effektive slakteriene i Norge, sier fabrikksjef Knut Aursand.---¿

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.