KRAFT

Slakter opprop mot CO2-lagring

MILJØFORKJEMPERNE STRIDES: Bellona-leder Frederic Hauge mener motstanden mot CO2-håndtering i den internasjonale miljøbevegelsen, ikke er så stor som man kan få inntrykk av.
MILJØFORKJEMPERNE STRIDES: Bellona-leder Frederic Hauge mener motstanden mot CO2-håndtering i den internasjonale miljøbevegelsen, ikke er så stor som man kan få inntrykk av. Bilde: Bjørn Sigurdsøn
Jannicke Nilsen
5. mai 2008 - 11:40

Å utelukke CO 2-håndtering i arbeidet med å redusere verdens klimautslipp, er intet mindre enn "sinnsykt", ifølge Bellona-leder Frederic Hauge.

- Organisasjonene mener CO 2-håndtering ikke vil være teknisk mulig før 2030. Det er det reneste sprøyt etter min mening. For meg blir dette å utelukke et våpen i klimakampen. I den situasjonen vi er i nå, trenger vi alle våpnene vi har, sier Hauge.

Jobber for CO2-håndtering

Han påpeker at de globale utslippene må reduseres mye mer enn 50 prosent innen 2050, som 113 miljøorganisasjonene viste til i sitt opprop mot CO 2-håndtering i dag.

Bellona har i en årrekke jobbet for å få EU til å gå inn for byggingen av 13 såkalte demontrasjonsanlegg for CO 2-håndtering i EU.

I fjor publiserte dr. scient og Bellona-ansatt Aage Stangeland en artikkel i International Journal of Greenhouse Gas Control, hvor han slo fast at 33 prosent av verdens klimautslipp kan fanges og lagres ved hjelp av CO 2-håndtering.

Ulike retninger

- Jeg mener at å ekskludere CO 2-håndtering er det samme som ikke å ta global oppvarming seriøst. Det er ikke noe nytt at miljøbevegelsen kanskje nå får litt forskjellige retninger, men for meg blir dette et dogmatisk standpunkt i stedet for å se etter reelle løsninger. Det er trist at Greenpeace stiller seg på denne siden, men det vil ikke være første gang de kommer til å snu i et miljøspørsmål. For det vil de, tror Hauge.

Han mener motstanden mot CO 2-håndtering i miljøbevegelsen internasjonalt ikke er så stor som man kan få inntrykk av, selv om 113 organisasjoner er med i oppropet.

Ikke i tvil selv

- Det er mange av organisasjonene som har avdelinger i flere land, men alle landene er talt med. Det er også flere miljøorganisasjoner som ikke er på listen, blant annet WWF, sier Hauge, som innrømmer at også Bellona har hatt sine diskusjoner om temaet.

- Har dere i Bellona selv vært i tvil om CO 2-håndtering er noe dere bør arbeide for?

- Nei, svarer Hauge kontant.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.