KRAFT

Skyver på Mongstad-rensing

UTSETTER: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sier at CO2-rensingen på Mongstad ikke må gjøres til en datodebatt.
UTSETTER: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sier at CO2-rensingen på Mongstad ikke må gjøres til en datodebatt. Bilde: Mona Sprenger
Stein Jarle Olsen
19. okt. 2009 - 07:42

Byggingen av et CO2-renseanlegg i fullskala ved gasskraftverket på Mongstad har vært betegnet som Norges månelanding.

– Ingen datodebatt

Løftene om igangsetting i 2014 ser imidlertid ut til å bli forlatt.

– Vi må ikke gå oss bort i datodiskusjoner på Mongstad. Vi driver et pilotprosjekt i verdenssammenheng. Da må vi ikke gjøre det til en datodebatt om det er vellykket eller ikke, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ifølge Dagens Næringsliv.

2015-2016

Også leder Bjørn Erik Haugan i Gassnova, som skal koordinere prosjektet, sier at prosjektet er vanskelig.

– Det foregår prosjektplanlegging av fullskalaanlegget. Det vi arbeider etter, er fortsatt en investeringsbeslutning i 2012. Men vi har sett at byggetidene har gått opp, og at det trolig vil kunne ta tre-fire år fra investeringsbeslutning til ferdigstillelse, sier han til DN.

Sint

Natur og Ungdom-leder Ingeborg Gjærum er opprørt.

– Vi mener at dette er veldig bekymringsfulle signaler, og at det ikke er i tråd med det Riis-Johansen sa da denne avtalen ble inngått i 2006. Det å si at dette bare er datoflikking er helt misforstått, fordi dette dreier seg om hvor store utslipp Norge skal ha i årene fremover, sier hun til Teknisk Ukeblad.

– Snegle

Gjærum mener Riis-Johansen har det hele og fulle ansvaret.

– Den beste måten han kan presse Statoil til å jobbe kjappere på, er å si at utslippstillatelsene ikke vil bli endret etter 2014. Da vet både de og selskapene de samarbeider med hva de må forholde seg til.

– Så langt mener vi at Terje Riis-Johansen jobber som en snegle. Første kvartal i år skulle man ha inngått en avtale mellom staten og Statoil. Den er fremdeles ikke klar, og allerede da er vi et halvt år på etterskudd. Man kan ikke komme og si at oppgaven er for stor, for dette handler bare om å jobbe målrettet, sier Natur og Ungdom-lederen.

Les mer om: