TUMENER

Skyter over mål

Tommy Rudihagen
20. mai 2008 - 15:26

I Lofoten og Vesterålen må regjeringen velge å være venner med oljenæringen eller fiskerne. Ved å starte seismikkskyting nå i mai kan det virke som de har tatt valget. Men har de det?

Da seismikkskipet BOS Atlantic, ankom Lofoten, på oppdrag fra Oljedirektoratet, sto illsinte fiskere og ventet. Godt støttet av Bellona. Førstnevnte kanskje mest bekymret for årets fiske, mens Bellona vektlegger de langsiktige konsekvensene av at nasjonens pengemaskin entrer området.

«Fisk er tross alt en varig ressurs», begrunner Bellonas representant engasjementet med. Gitt fiskerinæringens egen håndtering av ressursene gjennom tiden, kan man lure på om Bellona med dette standpunktet har valgt rette kampfelle.

Bellonas bekymring for manglende kunnskap om hvordan seismikken påvirker fiskeribestanden generelt, og egg, yngel og larver spesielt, kan likevel ha noe for seg. At offentlige bevilgninger til å avdekke dette ikke følger bevilgningene som gis for å gjennomføre seismikk, gir dem også god ammunisjon når regjeringen skal kritiseres.

Spørsmålet er likevel om de skyter over mål i denne saken. Tross en regjeringskonstellasjon som ikke direkte syder av vilje til å slippe oljenæringen fritt til matfatet, er valget om å starte seismikk tatt uten synlig splid innad i regjeringen. Det virker heller ikke som Oljedepartementet er den klare vinneren i forhold til fiskeriministeren. Og at Bellona er uenig i Havforskningsinstituttets konklusjoner, kan ikke avfeie det faktum at regjeringen også har støtte hos faginstanser det er smart å høre på.

Når regjeringen og Stortinget har bestemt at Oljedirektoratet nå skal starte seismikk i Lofoten og Vesterålen, skjer dette med krav til skånsomhet og tilpasning til fiskerinæringen som ingen annen enn oljenæringen ville blitt stilt overfor. Slik vil det også bli om det blir aktivitet også etter denne sommeren. Kjenner fiskerinæringen og Bellona sin besøkelsestid, har de således store muligheter til å påvirke hva som skal skje. Kjenner vi Frederic Hauge rett, bytter han om kort tid ut igjen islenderen med dress. For det er som lobbyister, ikke på barrikadene, naturvernorganisasjonen har hatt største suksess de siste årene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.