ARKIVNYHETER

Skyter i Vesterålen

SKYTER: Med flere kilometer lange kabler hengende etter skipet skyter Geo Pacific lydbølger ned i havet og registrerer seismiske data om havbunnen. Nå er innsamlingen i gang, men både Bellona, AUF og fiskere ønsker å stoppe innsamlingen.
SKYTER: Med flere kilometer lange kabler hengende etter skipet skyter Geo Pacific lydbølger ned i havet og registrerer seismiske data om havbunnen. Nå er innsamlingen i gang, men både Bellona, AUF og fiskere ønsker å stoppe innsamlingen. Bilde: Fugro
Kjetil Malkenes Hovland
30. juni 2009 - 09:53

Seismikkskipet Geo Pacific kom i gang med seismikkskytingen på Nordland VII-feltet utenfor Vesterålen i går.

290609 Frederic Hauge foran seismikkskip TFA
TROVERDIGHET: Regjeringen mister troverdighet når de overkjører fiskerne, mener Bellona-sjef Frederic Hauge. Foto: Bellona Tone Foss Aspevoll, Bellona
Flere fiskefartøyer ligger bare noen kilometer unna, men likevel fortsetter innsamlingen.

– For hver dag med seismikkskyting mister Regjeringen mer miljøtroverdighet, sier Bellona-leder Frederic Hauge til organisasjonens nettsider.

Selvpålagt avstand

Oljedirektoratet har pålagt seg selv en minsteavstand på fem kilometer mellom de seismiske fartøyene og pågående fiske.

– Det er lenger enn vanlig, sier Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet til Teknisk Ukeblad.

– Det er bare to km avstand til de fem fartøyene som driver følgeforskningen, for å få full effekt av forskningen, etter avtale med Havforskningsinstituttet.

– Skyter fem km unna

Bellona er kritiske til at Geo Pacific skyter med lydkanon inntil fem kilometer fra fiskeområder. Fiskerne har krevd 33 kilometer. Bellona mener seismikken må stoppes for å unngå en politisk skandale.

– Dette vil bli karakterisert en av de største overgrepene mot fiskeriene og miljøinteresser i norsk historie hvis man nå skulle ilegge et fangstforbud for å få gjennomført seismikken, sier Hauge til NRK Nordland.

Frustrerte fiskere

– Jeg er helt frustrert over det som skjer. Vi føler oss helt overkjørt, sier fisker Kyrre Reinholdtsen til NRK Nordland.

– De kommer hit og prøver å kjøpe oss ut for en liten penge, slik det ble gjort mot indianerne i Peru. Men hva skal vi leve av etterpå? spør Reinholdtsen.

AUF støtter fiskerne

AUF støtter de fiskerne som kjemper mot de seismiske undersøkelsene.

TROVERDIGHET: Regjeringen mister troverdighet når de overkjører fiskerne, mener Bellona-sjef Frederic Hauge. Foto: Bellona Scanpix

– Til nå har fiskerne blitt nødt til å vike når olje har blitt satt opp mot fisk. Derfor er det bra at de sier i fra, sier AUF-leder Martin Henriksen i en pressemelding.

Han mener Havforskningsinstituttet har dokumentert at seismikkskyting skremmer fisk, særlig yngel og fisk på larvestadiet.

– Det er verdt å lytte når fiskerne forteller at seismikken går utover levebrødet deres. Dette viser at det er en reell konflikt og at i valget mellom kortsiktig oljeprofitt og evigvarende fiskeriressurser må valget falle på det siste, sier Henriksen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.