IKT

Skygger til det bedre

9. mai 2001 - 07:30

Statens kartverk Sogn og Fjordane vant prisen Beste kart under bransjearrangementet Kartdagene for et turkart over Gloppen.

Skyggen er et hovedtema på kartet, det vi gjerne kaller sol-skyggekart. En funksjon i kartprogrammet skyggelegger fjellsider som vender mot sørøst, og skaper en slags tredimensjonal effekt, lik skyggen fra en tenkt sol i nordvest.

– Kartet falt tydelig i smak, sier fylkeskartsjef Trygve Heggheim. Deltakerne på Kartdagene kåret Beste kart, mens en fagpris ble utdelt etter vurdering av en fagjury.

Komplisert innstråling

Utfordringen er ikke bare å sette én belysningskilde – altså sola – inn på den digitale terrengmodellen, forklarer overingeniør Tore Tonning, som er fagpersonen bak Sogn og Fjordane-kartene.

Han har brukt 30 forskjellige innstrålingsretninger mellom vest og nord slik at skyggene får en gradvis økende gråfarge på turkartene. Mange sene kveldstimer har gått med på å sette seg inn i funksjonene i kartprogrammet ArcInfo, samt finne beste solretning, solhøyde og fargebruk på skyggeleggingen.

Heggheim mener at skyggelegging ikke bare gir lettere informasjon om terrenget på turkart. Til planlegging av nye boligområder kan kart med solskygge være nyttig. I områder med høye fjell kan teknikken også brukes for å plassere parabol til å ta ned TV-signaler. Kombinert med informasjon fra GAB-registeret, som forteller hvor det bor folk, åpner dette mange nye alternativer.

– Dette er geografiske informasjonssystemer (GIS) på sitt beste, sier fylkeskartsjefen. Kartdataene hentes fra de sentrale databasene til Statens kartverk på Hønefoss.

Personlig kart

– Vi har så godt utviklet teknikk at det nå er mulig å få laget personlig kart over et fritt valgt område i målestokk 1:50.000. Vi taster bare inn koordinatene, og du kan få ut et personlig kart for et par tusen kroner. Fint for et hotell eller en turisthytte som vil ha et turistkart over nærområdet, sier Heggheim.

Kartkontoret fikk god omtale for sine havnekart til Båtprosjektet i Sogn og Fjordane i forbindelse med båtutstillingen Sjøen for alle i fjor. I første omgang har 15 havner fått informasjonstavler med tre kart; ett over alle havnene i fylket, et nærområdekart og et kart som viser detaljer på selve havna.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.