NATURVITENSKAP

Skyene varsler ozonsviktTidlig varsling av dramatisk tynning er viktig fordi tynt ozonlag slipper gjennom flere skadelige UV-stråler fra solen.

Kraftig UV-stråling kan først og fremst skade mikrolivet i havet.

Tynningen av ozonlaget over Europa studeres i et delprosjekt kalt Mapscore.

Mapscore er et EU-prosjekt som undersøker årsakene til den periodevise tynningen. Svært høytliggende skyer over pol-områdene aktiverer i vårsolen klorinnholdet i lufta - som stort sett kommer fra klorfluorkarboner - og gir med visse mellomrom en tynning av O 3. Tynningen oppstår fordi klor løser den svake bindingen mellom O og O 2.

Forskere ved Leicester University i England bruker Envisat-satellitten for å studere skyenes vandring og deres innhold.

Doktor John Remedios ved universitetet sier at de for første gang kan studere skyene i sanntid. Akkurat nå går forskningen ut på å studere de polare skytypene (PSC) som har vist seg å være mest aktive når det gjelder å tynne ozonsjiktet.

Forskningen er etter hans mening viktig fordi den vil gjøre det mulig å spå ozontynning med svært stor sikkerhet. Poenget er å kunne varsle dramatisk tynning i god tid.

Studiene skal pågå gjennom hele vinteren og våren. Når solstrålene på vårparten begynner å skinne på skyene 25 kilometer oppe, gjør innstrålt energi at bindingene i ozonsjiktet løses.

Det som nå skal studeres er hvor effektive skyene er, og om ulike skytyper har ulik effektivitet. Skyer som er så høyt oppe består av fine isnåler. Klor slår seg ned på nålene og frigjøres når solvarmen tynner eller løser opp skyene. Fritt klor angriper ozonmolekylene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.