ARBEIDSLIV

Skumle høydebasseng

I et innslag på TV avslørte Forbrukerinspektørene at det kan ligge litt av hvert på bunnen av drikkevannsbassengene. Døde fugler og smågnagere og til og med deler av mopeder og bilbatterier kunne finnes igjen der.

- Innbruddssikringen er ikke god nok, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Truls Krogh. Nå er det bare rundt 30 åpne høydebasseng igjen i landet av i alt 1500. Resten er lukkede bassenger der vannet i prinsippet ikke skal kunne forurenses. For 20 år siden var halvparten åpne.

Krogh sier at det selvsagt ikke er noen forskriftsmessig forskjell på kvalitetskravene til vann før og etter høydebassenget. Vannet skal være helsemessig betryggende, klart og uten fremtredende smak, lukt eller farge. Men alle bassengene er altså ikke like rene.

Bedre rensing

I dag finnes det ikke spesialutstyr slik at vannverkene selv kan rense høydebassengene uten å tømme dem. Renhold av bassengene har derfor vært problematisk.

Renseutstyr på linje med det som benyttes til svømmebasseng, kunne ha fjernet både mindre fremmedlegemer og det slamlaget som etter hvert bygger seg opp på bunnen av vannbassengene. I dag kan man leie inn firma som har spesialisert seg på rengjøring av høydebassengene, faktisk mens bassenget er fullt av vann.

Det kan være betenkelig lett å komme seg opp på taket av bassengene. Lukene er ikke alltid forskriftsmessig låst og nettingen som skal hindre at dyr og fugler kommer seg inn i bassengene, er ikke alltid god nok. Dermed finner man både døde fugler og dyr i drikkevannsbassengene.

- Dette er skremmende og helt uakseptabelt, sier Krogh. Alle deler av vannforsyningen skal være sikret. Forurenset vann skal ikke kunne komme inn fra naturens side. Heller ikke skal det være lett bevisst å forurense høydebasseng. Men vi må erkjenne at selv de mest avanserte låser ikke er gode nok dersom noen absolutt vil bryte seg inn.

Alarm og sikring

- Vannverkene må nå utøve en viss kontroll mot sabotasje og forurensning. Alle delene av anlegget skal være innbruddssikret. De bør også vurdere å montere alarm slik at innbruddsforsøk og innbrudd blir varslet.

Vannverkseierne må sikre bassengene sine mot uønskede inntrengere på både to og fire ben - eller med vinger. Vannkildene inneholder store vannmengder. Et høydebasseng er mye mer sårbart mot forurensning enn selve kilden, påpeker Krogh.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.