NETTARKIV

Skulle gitt mer

- Vi lå i absolutt fremste rekke teknologisk og var tidlig ute i 1963. Målet og visjonene var klare; vi ville bygge opp en norsk halvlederindustri. Vi startet Aker Electronics omtrent samtidig som Intel etablerte seg. Mens vår aksjekapital var en halv million kroner, hadde de flere hundre millioner til rådighet. Vi fikk derfor ikke realisert alle våre visjoner og alt det vi visste vi var i stand til å gjøre, sier Stavik.

Etableringen av Aker Electronics, som senere ble til AME, har likevel vist seg viktig for den videre utvikling av ulike grener i norsk elektronikkindustri. Spesielt for miljøet i Vestfold.

Uheldig jappetid

Stavik ser likevel tilbake til midten av 80-årene med stor skepsis.

- Det var svært uheldig at AME ble splittet i flere bedrifter på denne tiden. Industrifondet skulle selge seg ut. Vi hadde kontakter med langsiktige engelske investorer som var villige til å gå inn med mange titalls millioner kroner på grunn av vår teknologiske kompetanse. Men løsningen som ble valgt var preget av nye eiere dessverre viste seg å være sterkt preget av jappetid og kortsiktige gevinster, sier Stavik.

- Med en annen løsning den gang, er jeg overbevist om at vi hadde hatt en betydelig større halvlederindustri i Norge i dag. Vi hadde teknologien. Vi hadde dyktige folk. Vi var kommet lenger enn de fleste miljøer i Europa med svært beskjedne midler.

Om bedrifter som Nordic VLSI og Chipcon sier Stavik: - De har så langt jeg kan bedømme gjort en svært god jobb. Teknologiutvikling er kostbart og de har klart å utnytte den risikokapital som er i markedet. Det bør være det beste utgangspunkt for videre vekst. Men Stavik understreker at de ikke driver halvlederproduksjon.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.