NETTARKIV

– Skuffet over pakken

Camilla Aadland, Trond GramCamilla Aadland, Trond Gram
27. jan. 2009 - 09:37

Stein Lier-Hansen, toppsjef i Norsk Industri, frykter at de store industrilokomotivene vil få store problemer. Foreningen mener det er meningsløst at regjeringen ikke øker avskrivningssatsene for industriinvesteringer. Skattepakken som ble lagt frem, oppleves som altfor liten for de store industribedriftene.

Da foreningen presenterte sin konjunkturrapport få dager før krisepakke ble lagt frem, ble det tegnet et dystert bilde og kun solcelle- og elektroindustrien ble dratt frem som lyspunkter.

– Elektroindustrien ser lyst på de kommende årene. Dette er resultat av en villet politikk, sier han og trekker frem tiltak som fornybardirektivet og EUs klimamål.

Norske industribedrifter merker kundesvikten på kroppen, med omsetningsfall i 2009 som resultat.

– Jeg er ganske skuffet over pakken, at den ikke inneholdt mer til industrien og kraftbransjen, sier Svein Ole Strømmen, konsernsjef i Rainpower.

Selskapet med 300 ansatte produserer utstyr til kraftbransjen. Deres bransje ble dratt frem som en av de få som holder seg flytende i Norsk Industris konjunkturrapport. På tross av det opplever Strømmen at kraftselskapene nå utsetter prosjekter.Prosjekter blir ulønnsomme

– Mange prosjekter som er marginale blir ikke lønnsomme på grunn av krisen. Hadde regjeringen gjeninnført skjermingsrenten på kraftinvesteringer, ville de blitt lønnsomme, sier han.

– De burde brukt denne sjansen til å tenke langsiktig, sier han videre, men legger til at det er positivt at det satses mer på Innovasjon Norge, forskning og utvikling.

– Men jeg hadde håpet på tiltak som ville slå inn raskere på kort sikt. Dette vil ta for lang tid, utdyper Strømmen.

Resultat av bevisst politikk

Solcelleindustrien har eksplodert de siste årene, og er på et nivå langt over det man for få år siden forventet for 2010 som et resultat av politiske vedtak i Tyskland, Japan og California. Også veksten i elektroindustrien er et resultat av en bevisst politikk, med fornybardirektivet, EUs klimamål og oppgraderinger i kraftnettet som drivere.

Arne Sveen, direktør for kraftsystemer i ABB, bekrefter at de er litt mindre rammet av krisen enn mange andre.

– Kundene våre er kraftselskaper, som har sin relativt sikre inntekt fra strømkjøperne. Disse vil gjennomføre investeringsplaner som er lagt og har ikke spesielle insentiver for å dra ned på dem, sier Arne Sveen, direktør for kraftsystemer i ABB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.