BYGG

– Skuffende om energieffektivisering

Joachim Seehusen
5. okt. 2010 - 13:15

– Vi er meget skuffet over at de mange fagre ord fra regjeringens side ikke har blitt til konkret handling i budsjettet, sier Ketil Lyng, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening.

Ingen spor

– For en måned siden fremla Arnstad-utvalget konkrete mål for å spare 10 TW i året innen 2020 – en rapport kommunalministeren mottok med stor entusiasme. Denne rapporten bekrefter Lavenergiutvalgets rapport som ble lagt fram allerede i 2009. Beklageligvis finner vi ikke spor av satsing på dette området i statsbudsjettet, sier Lyng.

Byggenæringens Landsforening var representert i Arnstad-utvalget. Arnstad-utvalget peker på seks hovedgrep for energieffektivisering. Ett av de viktigste er tilskuddsordninger for eksisterende bygningsmasse, både bolig og næringsbygg.

– Når regjeringen ikke viser vilje til å følge opp dette og andre tiltak, betyr det i praksis at vi står i fare for å ikke nå de målsettingene som Regjeringen selv har satt for energieffektivisering i bygg, sier Lyng.

Sakker akterut

BNL er bekymret for at Norge nå sakker akterut når det gjelder energi og miljø i forhold til resten av Europa. Byggenæringen, i samarbeid med norske forskningsmiljø, legger ned betydelig innsats i å bygge opp kompetanse i energieffektivisering og miljørelaterte forhold i nye og eksisterende bygg.

– Staten, som landets desidert største byggherre og premissgiver, burde her ta et aktivt grep for å stimulere og bidra til energieffektivisering, for egne bygg, men også ved å motivere private næringsbygg- og boligeiere til å satse på energieffektiviseringstiltak. Men dette får ingen synlig effekt så lenge det ikke foreslås målrettete tilskuddsordninger, sier Lyng.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.