SAMFUNN

Skryt for SND

SND gjør en god jobb, særlig tatt i betraktning de ustabile rammebetingelsene og de 181 forskjellige målene for virksomeheten. Det er hovedkonklusjonen i en evaluering av Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, SND, som ble overrakt næringsminister Grete Knudsen fredag ettermiddag.

Rapporten er gjennomført av en gruppe fra Albatross Consulting, STEP-gruppen og Technopolis Group.

– Vi anbefaler at SND nå gis tid til konsolidering, sa evalueringsutvalgets leder, Erik Arnold da han overrakte rapporten til næringsministeren. Videre anbefaler rapporten at SND bør rette virksomheten mot mer risikofylte prosjekter enn den gjør i dag, og at SND må gis mer forutsigbare rammebetingelser i form av langtidsplaner for fire eller fem år.

Evalueringen skal danne grunnlaget for en Stortingsmelding om SND som regjeringen planlegger å legge frem til våren 2001.

– Vi må gjennomgå alle målene med sikte på at de peker i samme retning. Det er komplisert blant annet fordi det berører flere departementer, sa Grete Knudsen om de 181 forskjellige målene. Statsråden sa ingenting om å redusere antallet.

– Landbruksdepartementet, Fiskeridepartementet, Kommunaldepartementet og Næringsdepartementet må systematisere samarbeidet om styringen av SND.

Grete Knudsen kunne heller ikke love større forutsigbarhet for SNDs ledelse og brukere: – Budsjettusikkerheten viser hvor vanskelig det har vært å bære frem SND i det politiske miljø. Det er ønskelig med en langtidsplan, men vanskelig å få til med vårt budsjettsystem. Jeg kan ikke love at SND får konsolidert stillingen, sa statsråden. Hun ga derimot klare signaler om at samarbeidet som har utviklet seg mellom Forskningsrådet, Eksportrådet og SND skal styrkes.

– De tre må koples sammen i et kraftfullt sentrum.

– Betyr det organisatoriske endringer?

– Nei, de skal fortsette som selvstendige enheter. Men det betyr ytterligere formalisering av samarbeidet. De må stå frem som en aktør overfor regionene, de må selv ta initiativ overfor næringslivet. Det er meget utilfredsstillende at bedriftene må forholde seg til så mange statlige etater.

Sist understreket statsråden at verken norske bedrifter eller SND kan skjermes fra globaliseringen av økonomien, og hun forventer sterkere internasjonalt engasjement fra SND.

SNDs administrerende direktør, Arne Hyttnes, sier i en pressemelding at han er meget godt fornøyd med rapporten og det gode skussmålet SND får.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.