TUMENER

Skremmeskudd fra Abu Dhabi

Yme-plattform nedenfra
Yme-plattform nedenfra Bilde: Maiken Ree
Tormod Haugstad
26. mai 2011 - 10:36

Hele produksjonen på Yme-feltet kan være i fare hvis ikke Talisman får orden på plattformen som de har bestilt fra Singel Buoy Moorings Offshore(SBM) i Abu Dhabi.

Yme er et felt det knytter seg ekstra stor spenning til siden det er det første feltet som åpnes for annen gangs produksjon.

Les saken:

Statoil var operatør for feltet under produksjonen fra 1996 til 2001 da det ble stengt ned fordi man ikke lenger fant det lønnsomt. Nå har man satt en frist for å starte den nye produksjonen til fjerde kvartal i år.

Det er to år seinere enn planlagt og prosjektet tåler ikke mange flere utsettelser før det ikke blir lønnsomt. Totalkostnadene skal være på over 11 milliarder.

Petroleumstilsynet slo alarm om flere kritikkverdige forhold allerede under en inspeksjon i Abu Dhabi. Så trodde Talisman og de andre partnerne at alt var i orden da plattformen kom til Stavanger i fjor høst, men nå viser det seg at 3000 sveisesømmer må sjekkes etter påviste svakheter.

Dette er ikke første gangen norsk olje- og gassindustri blir konfrontert med slett arbeid av utenlandske leverandører. Det mest kjente eksemplet er utbyggingen av Snøhvit utenfor Hammerfest da det spanske Dragados-verftet fikk kontrakten på bygging av en prosesslekter. Den forsinket prosjektet og førte til ekstra kostnader på nærmere seks milliarder!

Ifølge Ståle Kyllingstad, som leder oljeserviceselskapet IKM-Gruppen og er styreleder for olje og gass i Norsk Industri, er det billigere pris som gir byggekontrakter i utlandet. I Talismans tilfelle var det heller ikke ledig kapasitet i Norge.

For noen dager siden valgte Statoil å inngå kontrakt for bygging av Valemon-kontrakten med koreanske Samsung Heavy Industries, verdens største verft som har hatt flere norske kunder som har vært fornøyde både med pris og kvalitet.

Også denne gangen var det mangel på kapasitet i Norge som gjorde det lett for Statoil å velge Samsung. Selv om koreanerne er nærmest uslåelige på pris, er det viktig at Statoil medvirker til at norske selskaper blir delaktige når så store milliardkontrakter går utenlands. Nå skal Grenland Group stå for mye av prosjekteringsarbeidet.

Den viktige forskjellen mellom Yme-plattformen og Valemon-plattformen ligger først og fremst i at et norsk selskap som Grenland Group har en sentral posisjon i byggeprosjektet.

Selskapet kjenner norsk regelverk, krav og spesifikasjoner og vil kunne sørge for at Valemon blir levert på tid uten rust og svake sveisesømmer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.