IKT

- Skremmende

Alle studenter, enten de studerer på hel eller deltid, får tilgang til billig programvare fra Microsoft og en del andre programvareprodusenter. Likevel stjeler syv av ti datastudenter programvare, ifølge en fersk undersøkelse blant studenter på hovedfagnivå ved Universitetet i Oslo (UiO) og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Det er skremmende å se at selv IT-studenter, som en dag kanskje skal leve av programvare, har så dårlige holdninger, sier Paul Udjus, lisensansvarlig for Microsoft i Norden, til Teknisk Ukeblad.

Langsiktig arbeid

Prisen på en pakke med Microsoft Office Pro ligger på mellom 1000 og 1400 kroner – avhengig av hver enkelt forretnings prispolitikk. Dette er omkring en fjerdepart av vanlig utsalgspris og burde være et så godt tilbud at det hindrer det meste av piratkopieringen. Men som Teknisk Ukeblad skrev om i forrige utgave (27/2000), er det ikke slik.

– Vi tror på holdningsskapende virksomhet, men det er et langsiktig arbeid å påvirke både studenter og andre for å få slutt på piratkopieringen, sier Paul Udjus.

Databaseselskapet Filemaker har en lisensavtale med IT-akademiet som gir fri lisens til alle 3500 studentene mens de studerer. – Vi ser at dette gir resultater, selv om det ikke er mye å tjene på slike avtaler. Når studentene kommer i jobb, kjøper mange av dem programvaren. Dessverre er det vanskelig å beskytte seg mot dem som ikke å ønsker å betale, sier daglig leder Carsten Fløtaker hos distributøren Egress.

Både Universitetet i Oslo og NTNU i Trondheim har såkalte site-lisenser på programvare fra Microsoft. Dette innebærer fri bruk av den programvaren lisensen omfatter, men avtalen gjelder bare for de ansatte.

Unntaket er et par institutter ved NTNU, der studentene også omfattes av avtalen. Ellers må studentene selv kjøpe oppgraderinger av Windows og Microsoft Office dersom de ønsker det.

– Alle våre nye studenter får en velkomst-CD, sier fungerende IT-direktør Lars Oftedal ved UiO.

CD-en omfatter masse programvare, blant annet en full versjon av Lotus SmartSuite, som er et godt alternativ til Microsoft Office. Ellers er Suns StarOffice et alternativ; den kan lastes ned av alle.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.